Diyarbakır’da neler oluyor, büyük yolsuzluk operasyonu nasıl durduruldu?

Diyarbakır’da neler oluyor, büyük yolsuzluk operasyonu nasıl durduruldu?
Diyarbakır’da aylardır süren teknik takip sonucunda yolsuzluk operasyonu düzenlendi. Ancak onlarca kanıda rağmen, aralarında öğretmenevi müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcısının olduğu 35 şüpheli saatler içinde serbest bırakıldı. Savcılığa kim, hangi talimatı verdi?

YENİÇAĞ / DİYARBAKIR

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün aylardır yürüttüğü takip sonucunda şehri saran yolsuzluk zinciriyle karşılaşıldı.

Yapılan teknik takipler sonucunda; ihaleye fesat karıştırdıkları, usulsüz fatura düzenledikleri, gayri resmi ortaklıklar kurarak haksız kazanç elde ettikleri ve devleti zarara uğrattıkları tespit edilen gruba operasyon düzenlendi.

Birçok adreste eş zamanlı yapılan operasyonda aralarında Diyarbakır Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Batur’un da bulunduğu 35 kişinin gözaltına alındı.

İHALELER AKRABALARA VERİLMİŞ!

Hazırlanan dosyada şüpheliler hakkında çarpıcı detaylara ulaşıldı.

Diyarbakır Öğretmenevi üzerinden dağıtılan birçok ihalede usulsüzlükler tespit edilirken, bazı ihalelerin 1. ve 2.hısım akrabalara verildiği ortaya çıktı.

“Restoran ihale olayı” başlığı altında, 106 bin liralık ihalenin, ihale komisyonunda yer alan isimlerle akraba olduğu tespit edildi.

Restoran ihalesinin verildiği komisyonun başında ise İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Serkan Batur’un olduğu anlaşıldı.

ÖĞRETMENEVİ KAFETERYASINDAN HAKSIZ MENFAAT

Diyarbakır Öğretmenevi’nin kafe inşaatı ile tespit edilen yolsuzluklar hazırlanan dosyaya şu ifadelerle geçmiş:

“Öğretmenevi çalışanlarının öğretmenevi tarafından düzenlenen ihale ve doğrudan temin vasıtası ile yapılan iş, yapı ve hizmet alımlarından haksız menfaat teminini alışkanlık haline getirmeleri nedeni ile bahse onu kafe inşaatının geçici kabulünün de usule uygun bir şekilde yapılmadığı…

Kafe kiralama ihalesinin kafenin camlarının takılmaması nedeni ile iptal edilmesi gerekirken öğretmenevi müdürü Yunus Memiş’in ihaleyi iptal ettirmediği ve inşaatı eksik bir şekilde teslim aldığı değerlendirilmiştir.”

YILLIK 250 MİLYON LİRALIK YOLSUZLUK

Diyarbakır Öğretmenevi üzerinden gerçekleştirilen ihaleler ve öğretmenevinin düzenlediği eksik faturalandırma işlemlerinden yaklaşık 250 milyon liralık haksız kazanç elde edildiği öngörülüyor.

Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen birçok organizasyonun faturalandırmasının düşük rakamlardan gösterildiği, geri kalan ücretlerin elden alındığı anlaşıldı.

Örneğin 50 bin liralık bir düğün için 5 bin liralık fatura kesilirken geriye kalan tutar bu grubun arasında pay ediliyor.

Yeniçağ’ın ulaştığı bilgilere göre Diyarbakır Öğretmenevi’nde yılda ortalama 150-200 düğün yapılıyor. Bu düğünlerin en düşük maliyetlisinin 50 bin lira olduğu ifade edilirken, kesilen faturaların 5 bin lira olarak gösterilmesi dikkat çekiyor.

ÖĞRETMENEVİNİN 10 ODASI SÜREKLİ TADİLATTA

Diyarbakır Öğretmenevi’nde dikkat çeken bir diğer usulsüzlük ise odaların kiralanmasında yaşanıyor. Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş 10 odayı sürekli tadilatta gösterip bu odaları müşterilere vermeye devam ediyor. Ödeme alınırken de “kredi kartı kabul etmiyoruz” ifadesiyle ücretler peşin olarak alınıyor. Böylece herhangi bir kayıt olmadan günde 10 odanın ücreti devlete değil, kişilerin cebine gidiyor.

Öğretmenevi üzerinden yapılan yolsuzlukların en bilineni ise çarşaf ve deterjan harcamalarında öne çıkıyor. 10 günde bir çarşaf ihalesi verilirken, ücreti ödenen çarşafların hiçbiri öğretmenevine gitmiyor!

Çünkü ortada ne bir ihtiyaç ne de alınan bir çarşaf var. Hayali ihale yapılarak haksız kazanç elde ediliyor.

SAYIŞTAY RAPORUNUN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR

Diyarbakır Öğretmenevi üzerinden yapılan yolsuzluklar Sayıştay’ın da dikkatini çekiyor. Yaz-kış sürekli tam kapasite dolu olarak hizmet veren öğretmenevinin yüksek kâr getirmesi gerekirken 60 bin TL zarar açıklıyor. Sayıştay raportörleri konuyu “usulsüz” olarak değerlendirip raporlaştırıyor. Ancak bu raporların hiçbirisini yayınlanmıyor!

OPERASYON SONRASI OTELDE YAPILAN GİZEMLİ TOPLANTI

Diyarbakır’da neredeyse herkesin bildiği ve devlet memurlarının tepkisini çeken usulsüzlükler sonrası savcılık ve emniyet harekete geçiyor. Aylar süren teknik takipte iki isim öne çıkıyor; Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Batur… Daha sonrasında 33 kişinin daha bu organizasyonun parçası olduğu tespit edilerek operasyon için düğmeye basılıyor.

Şüpheliler gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra Diyarbakır Radisson Blu oteli gizemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Operasyon sonrası alelacele bölgeye gelen iktidar partisi bölge sorumlusu A.P. bir dizi toplantı ve görüşme sağlıyor.

HEPSİ SERBEST BIRAKILIYOR!

Otelde yapılan toplantıdan sonra sabaha karşı sürpriz bir karar geliyor.

Yüz milyonlarca liralık yolsuzluk operasyonu, şüphelilerin saatler içinde ifadeleri bile tamamlanmadan, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarıyla sonuçlanıyor.

TECAVÜZDEN SUÇLANMIŞ SENDİKADAN İSTİFA ETMİŞTİ

Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş daha önce de bir öğretmenin tecavüz, tehdit gibi suçlamalarına maruz kalmış. Adli makamlardan herhangi bir ses çıkmayınca, mağdur öğretmen konuyu sosyal medyaya taşımıştı.

Belgelerin de ortaya çıkmasından sonra Memiş, sendika başkanlığını bırakmak zorunda kalmış, mağdur öğretmen ise Aydın’a sürülmüştü!

İlgili Haberler