Diyarbakır’daki gecekondu yıkımda ortaya çıktı. Tarihi surlarda o değişimi görenler dönüp bir daha bakıyor

Diyarbakır’daki gecekondu yıkımda ortaya çıktı. Tarihi surlarda o değişimi görenler dönüp bir daha bakıyor
UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınan Diyarbakır'ın tarihi surlarında sürdürülen restorasyon çalışmalarında, 41 gecekondu yıkıldı. Yıkım çalışmalarının ardından Nur Burcu'nda 'La ilahe illallah Muhammed Resulullah' yazılı kitabe ile burcun ön ve yan yüzünde istiridye kabuğu şeklinde yanlarında küçük sütunlar olan 2 niş ortaya çıkarıldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 2015 yılında alınan ve birçok medeniyetin izlerini üzerinde taşıyan Diyarbakır Surları'nda; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışması sürüyor.

yenicag-sur-1.jpg

Çevre uzunluğu 5 bin 200 metre, yüksekliği 8 ile 22 metre arasında olan ve kalınlığı 5 metreye kadar varan surların üzerinde o dönem inşa edilen ve savunma amaçlı kullanılan burçlarda yapılacak çalışmalarda, yıkılma tehlikesi olan ve acil müdahale gerekenlere öncelik verilecek. 

yenicag-sur-2.jpg

41 GECEKONDU YIKILDI, SÜTUNLAR ORTAYA ÇIKTI

Çalışma kapsamında surların dış çeperinde bulunan ve sur koruma bandı içinde kalan çoğu tapusuz, gecekondu niteliğindeki kamulaştırılan 41 yapı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce yıkıldı. Yıkım çalışmalarının ardından Nur Burcu'nda 'La ilahe illallah Muhammed Resulullah' yazılı kitabe ile burcun ön ve yan yüzünde istiridye kabuğu şeklinde yanlarında küçük sütunlar olan 2 niş ortaya çıkarıldı.

yenicag-sur-3.jpg

1930’LU YILLARDA ALBERT GABRİEL’İN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR

Melikşah Burcu olarak da bilinen Nur Burcu, sur koruma bandı içerisinde bulunan gecekondulardan dolayı görünmez durumdayken yapılan yıkım çalışmasıyla burcun 1930'lu yıllarda Albert Gabriel tarafından çekilen fotoğraflardan varlığı bilinen niş ve kitabeleri ortaya çıkarıldı.

yenicag-sur-4.jpg

MERVANİ BURCU’NDA DA AYNI NİŞLER BULUNUYOR

Dağkapı'da bulunan 1 ve 2 nolu burçlar ile Keçi Burcu'nun yan tarafında bulunan Mervani Burcu'nda da aynı nişler bulunuyor. 

yenicag-sur-5.jpg

yenicag-sur-6.jpg

yenicag-sur-10.jpg

yenicag-sur-11.jpg

yenicag-sur-13.jpg

yenicag-sur-16.jpg

(Kaynak: DHA)