Doç. Dr. Özkan kesin bir dille uyardı. 20 dakika sürerse hastaneye gidin. Sonu ölümcül

Doç. Dr. Özkan kesin bir dille uyardı. 20 dakika sürerse hastaneye gidin. Sonu ölümcül
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Birol Özkan, 20 dakika ve daha uzun göğüs ağrısı çeken kişilerin mutlaka hastaneye başvurması gerektiğini açıkladı. Özkan, hastaneye geç başvuran kişilerin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Korona virüs salgını ile birlikte, çeşitli rahatsızlıklar yaşayan vatandaşlar da hastaneye başvurmaya çekinir hale geldi. Doç. Dr. Birol Özkan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sürecinde kalp krizi geçiren hastaların hastaneye daha geç başvurduğunun saptandığını belirterek, "20 dakikadan uzun süren retrosternal denilen göğüs orta hattında olan ve sol tarafa doğru yayılabilen yanıcı, baskı tarzında göğüs ağrısı varlığında hastaneye başvurmaktan çekinilmemelidir” dedi.

Doç. Dr. Özkan, yaptığı açıklamada, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) çok çeşitli klinik spektrumda seyrettiğini, hiçbir belirti ve bulgu vermeden atlatılabildiği gibi, solunum ve dolaşım yetersizliği ile ölüme yol açabildiğini de aktardı.

Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan bireylerde kalp kası hasarı, kalp krizi, ritim bozukluğu ve yeni gelişen veya var olan kalp yetersizliğinin şiddetlenmesi şeklinde çeşitli kardiyak komplikasyonlar gelişebildiğini dile getiren Özkan, kalp kası hasarını gösteren troponin düzeylerinde artışın yaklaşık yüzde 10-30 izlendiğini ifade etti.

Doç. Dr. Birol Özkan, Covid-19 sürecinde özellikle kalp krizi belirtisi olduğu halde hastaneye başvurulmamasının doğru olmadığını belirterek, "Hastanede 'enfeksiyon kapma riskim var' düşüncesiyle göğüs ağrısı olanlar kesinlikle evde beklememeli. Covid-19 pandemisi sürecinde kalp krizi geçiren hastaların hastaneye daha geç başvurduğu saptanmıştır. Bu durum tedavinin gecikmesine kalpte kalıcı hasarın oluşmasına hatta ölüm riskinin artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle 20 dakikadan uzun süren retrosternal denilen göğüs orta hattında olan ve sol tarafa doğru yayılabilen yanıcı, baskı tarzında göğüs ağrısı varlığında hastaneye başvurmaktan çekinilmemelidir" diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı