Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu D vitamini eksilten gıdaları tek tek açıkladı

Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu D vitamini eksilten gıdaları tek tek açıkladı
Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, çocuklarda D vitamini eksikliğinin oluşmaması için sağlıklı beslenmeleri gerektiğini dile getirdi. Haytoğlu, "İçlerinde trans yağ bulunan maddeler, paketlenmiş basit şekerlerden oluşan şekerlemeli ya da tuz oranı yüksek olan atıştırmalıklar, hazır soslar, fast- food yiyecekler, enerji içecekleri veya içerisinde basit şeker ve kafein oranı yüksek olan içecekleri çocuklara tükettirmemeliyiz" dedi.

Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu D vitamini eksilten gıdaları tek tek açıkladı

DHA''nın haberine göre, salgın dönemiyle birlikte D vitamininin korona virüs ile mücadelede önemi çokça gündeme geldi.

Bu nedenle ailelerde ''çocuğumuza ekstradan vitamin takviyesi yapmalıyız'' gibi bir algı oluştuğunu belirten Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, D vitaminin yalnızca eksikliği durumunda yerine konması gerektiğinin önemini anlattı.

Doç. Dr. Haytoğlu, çocukların bağışıklığını korumak isteyen ailelere sağlıklı beslenme ve uyku düzenine dikkat ederek onları kaygıdan uzak tutmaları önerisinde bulundu.

''VİTAMİN TAKVİYESİNİ İLAÇ OLARAK KULLANMAYIN''

Son dönemde polikliniklere yüksek düzeyde D vitamini alan çocukların gelmeye başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, "Çocuğunuza iyi bir şey yapalım derken onları bu vitamin toksisitesiyle karşı karşıya bırakabiliyorsunuz. D vitaminini fazla alan çocukta toksik doza ulaştığında vücutta kalsiyum birikmeye başlıyor. Bu kalsiyumun yüksek seyretmesi de çocukta ritim bozukluğuna kadar yol açabiliyor" dedi.

Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu "Eğer çocuğunuzda bir vitamin eksikliği yok ise çocuğunuzun büyümesi, gelişmesi iyiyse, yaşıtlarıyla uyumluysa, iştahı yerinde olan bir çocuksa lütfen dışarıdan, koronadan korunmak amacıyla vitamin takviyesini ilaç olarak kullanmayın. Eğer bu konuda bir kaygınız varsa lütfen önce doktorunuzla görüşün. Doktor değerlendirmesinden sonra bir vitamin eksikliği varsa bunun yerine konulması hem çocuğun büyümesi hem bağışıklığının sağlanması açısından gereklidir" diye konuştu.

''SAĞLIKLI BESLENMELERİ ÖNEMLİ''

Çocuklarda vitamini eksikliğinin oluşmaması için sağlıklı beslenmeleri gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Haytoğlu,

"İçlerinde trans yağ bulunan maddeler, paketlenmiş basit şekerlerden oluşan şekerlemeli ya da tuz oranı yüksek olan atıştırmalıklar, hazır soslar, fast- food yiyecekler, enerji içecekleri veya içerisinde basit şeker ve kafein oranı yüksek olan içecekleri tükettirmeyeceğiz" dedi.

Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu,

"Başta tabii ki vitamin ve antioksidan açısından zengin olan meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Mevsimine uygun olanları öneriyoruz. Uygun şartlar da kurutulmuş meyveler de kullanılabilir. Sebzeleri kullanırken de değişik renktekileri bir arada kullanarak salata ve ana öğün olarak sunabiliriz. Meyve ve sebzeleri bol su ile temiz yıkayarak hazırlayacağız. Besin hazırladığımız yerin ve hazırlayan kişinin ellerinin temiz olmasına dikkat edeceğiz" ifadelerini kullandı.

''HAYVANSAL VE BİTKİSEL GIDALAR ALMALILAR''

Beslenmede vitamin ile birlikte protein ve lifli gıdaların da alınması gerektiğini söyleyen Haytoğlu, şu önerilerde bulundu:

"İkinci olarak da antikor yapımında kullanılan protein çok önemli. Proteinden uygun beslenmesi gereken çocuk bunları hayvansal ya da bitkisel gıdalardan alabilir. Bitkisel gıdalardan baklagiller önemli. Hem baklagiller lif açısından da zengin. Lifin önemi de bağırsaklarda bakteri, virüs geçişini azaltıyor. Dolayısıyla hem lif hem protein alınmalı.

Tek başına bitkisel protein yeterli değil, beraberinde hayvansal protein de almalılar. Bunu et, süt, yumurta, balık olarak alabilirler. Omega- 9 açısından zengin olan zeytinyağı ile yemekler hazırlanabilir. Protein, vitamin, mineral alan çocuk tabii ki toksinlerin uzaklaştırılması açısından önemli olan bol miktarda su da almalıdır.” diyerek açıkladı.

 

İlgili Haberler