Doğal güzellikler madenler uğruna feda ediliyor!

Doğal güzellikler madenler uğruna feda ediliyor!
Kaz Dağları’ndaki altın madenlerinin neden olduğu çevre katliamı tartışmalara neden olurken, ülkenin doğal güzellikleri madenler için talan edilmeye devam ediliyor. Gökçeada’da altın, gümüş ve bakır madenleri için ihaleye çıkılacak.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Kaz Dağları’nda Kanadalı şirketin altın madeni için ÇED raporuna aykırı şekilde 198 bin ağacı kesmesi ve siyanürle altın arama çalışmaları hakkında tartışmalar sürerken, ülkenin başka doğal güzellikleri de madenler uğruna yok edilmeye devam ediyor. Gökçeada’da altın, bakır ve gümüş madenleri için 17 Eylül’de ihaleye çıkacağı ortaya çıkarken, İstanbul’un Şile ve Hatay Amanoslar’da da maden arama faaliyetlerinin başlayacağı öğrenildi. Ayrıca Munuzr’un maden arama sahası ilan edilmesinin ardından imza kampanyası başlatıldı.

GÖKÇEADA’DA DA ALTIN ARANACAK

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Gökçeada’da altın, bakır ve gümüş madeni aranması için 17 Eylül’de ihaleye çıkılacağını söyledi. Tanal, madenler için doğanın katledilmesinin Gökçeada ile sınırlı kalmayacağını belirterek, Şile ve Amanoslar’da da maden faaliyetlerinin yürütüleceğini söyledi.

Tanal, “Kaz Dağları gibi altın, gümüş ve bakır madeni arama sevdasıyla güzelim Gökçeada’ya da kıyacaklar. Gökçeada için ihale tarihi 17 Eylül yazıyor. İhale bedeli olarak da 238 bin 700 TL belirlenmiş” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Mahmut Tanal, ihalesi yapılacak maden sahaları içinde 1. derece SİT alanları, 1. derece arkeolojik SİT alanları, 2. derece SİT alanları, 3. derece arkeolojik SİT alanları, gölet alanları, sulama alanları, korunması gerekli kültür varlığı alanları ve hammadde alanlarının bulunduğunu, belirtilen bazı maden sahalarının ortasından doğalgaz boru hattının, içme suyu isale hattının, demiryolu hattının, kara yolunun, petrol boru hattının geçtiğini anlattı.

tanal-002.png

MUNUZUR İÇİN İMZA KAMPANYASI

Tunceli’nin doğal güzellikleri ile ünlü Munzur Vadisi de maden sahası olarak ilan edildi. Munzur’da maden aranmasına tepki gösteren çevreciler, “Munzur’a dokunma” çağrısı ile imza kampanyası başlattı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından internette başlatılan imza kampanyasında şu ifadelere yer verildi:

“Bu bir doğa katliamıdır. Türkiye’nin en temiz en sağlıklı icme suyu alanıdır. Doğamızın yok olmasına göz yummayacağız. Endemik bitki çeşitliği doğamızda yaşayan canlılar bunların hepsinin yok olması anlamına geliyor bu madenler lütfen sessiz kalmayın doğamızın yok olmasına.”