Eyvah! Boğaz'dan geçti: Doğalgazda yeni zamma hazır olun

Eyvah! Boğaz'dan geçti: Doğalgazda yeni zamma hazır olun
Karadeniz'de bulunan gazın taşınması için deniz dibine boru döşeyecek "Castoro 10" adlı platform İstanbul Boğazı'ndan geçti. Ne zaman gaz bulundu haberi gelse doğalgaza zam gelirken gözler bu haberin ardından piyasalara çevrildi.

Karadeniz''de bulunan 540 milyar metreküp gazın karaya taşınması için deniz dibine boru döşeyen Bahama bayraklı "Castoro 10'' isimli platform saat 11.00 sıralarında Marmara denizinden İstanbul Boğazı''na girdi. ''Maersk Tracker'' isimli römorkörün çektiği 140 metre uzunluğunda ve 10 bin 487 groston ağırlığındaki platformunun boğaz geçişine Kıyı Emniyeti Kurtarma römorkörleri ve sahil güvenlik botları de eşlik ediyor

Platform, Karadeniz''de yaklaşık 5 kilometrelik sığ suda doğalgaz boru serim ve döşeme işlemi gerçekleştirecek. Derin sularda boru döşeme işlemini yapacak olan geminin ise Temmuz ayında Karadeniz''de çalışmalara katılması bekleniyor.



Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez dün Twitter hesabından " Karadeniz gazında kritik bir safhayı daha geride bırakıp, hedefe bir adım daha yaklaşıyoruz. Deniz tabanına boruları yerleştirecek gemi, bugün Çanakkale Boğazı''ndan çıkıp Filyos''a doğru yol aldı" notunu paylaştı. Platformun boğaz geçişi havadan da görüntülendi.

YENİ ZAM GELİR Mİ?

Öte yandan iktidardan ne zaman bir "Doğalgaz bulduk", "Kaynak bulduk" açıklaması gelse doğalgaz fiyatlarına zam yapılıyor.

İktidar ve iktidara yakın medyanın "Gaz bedava olacak" söylemlerinin ardından doğalgaza peş peşe zamlar yapılırken, Haziran başında da doğalgaza şok bir zam geldi.

Doğalgazda fiyatlar konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10 arttı. Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi.

İlgili Haberler