Doğru ceza yönetmeliği

Galatasaray Kulübü’nün geçtiğimiz hafta futbolcularına yönelik yeni bir disiplin ve ceza yönetmeliğini yürürlüğe koymasını profesyonel futbolun gereği olması bakımından önemsedim ve çok doğru buldum. Bunlardan önemli olanı ise hakemlere itirazdan sarı veya kırmızı karta verilecek para cezaları futbolcuların cebine dokunacağından çok önemli. Teknik adamın oyuncu değişikliğinde çıkan oyuncunun fevri davranışlarına verilecek para cezaları da doğru düşünülmüş. Geçtiğimiz müsabakalarda devamlı hakemlere itiraz eden Sneijder, bu haftaki karşılaşmada kendisi itiraz etmediği gibi, aynı eyleme yeltenenleri de önleme gayreti içindeydi. Masum itirazlara hakemler çok zaman hemen kart çıkartmıyor ve ikaz ediyor. Ancak itiraz el-kol hareketleriyle sürerse kartına başvuruyor. Son Galatasaray-Gençlerbirliği maçında Bilal’e bir el dokunuyor, hakem onu düşürecek bir hareket olarak nitelemiyor ve bu pozisyonun sonunda Gençler’in golü geliyor. Selçuk gibi Milli Takım’ın önemli bir oyuncusu, itiraz ediyor, itirazını sürdürüyor ve sarı kart görüyor. Verilen karar değişmeyeceğine göre niçin itiraz da ısrar var. İzlanda müsabakasında el-kol itirazları nedeniyle İtalyan hakem hemen Cenk’e sarı kartını çıkarıyor ancak futbolcu bir başka pozisyonda da yine itiraza devam etti. Fatih Terim’e tavsiyem bu uygulamayı Milli Takım’da da yapmalı. Çünkü kendisine luzumsuz itiraz eden futbolcu ve takımlara hakemler sempatik bakmaz.

*

Bursaspor-Antalyaspor

Cüneyt Çakır

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Jorquera’nın rakibinin vücuduna kramponuyla darbesi tartışmasız kırmızı karttı ve karar doğru.

*

Torku Konya-Gaziantepspor

Murat Özcan

Elyasa’nın koluna gelen top için yere düşen Gaziantepli’nin el-top buluşmasında da devam kararı doğru.

*

Galatasaray-Gençlerbirliği

Çağatay Şahan

Burak’ın formadan çekilerek düşürülüşünde penaltı doğru karar ancak baraberinde Ahmet Çalık’a da sarı kart çıkmalıydı. Kulusic’in omzuyla çıkardığı pozisyona itirazlar doğru değildi. O zor pozisyonda hakem korneri göstermekle doğru yaptı.

*

Kasımpaşa-Sivasspor

Bülent Birincioğlu

Verilen şansları iyi değerlendiriyor. Hatasız bir müsabaka çıkardı. Ancak Yiğit’e verilmesi gereken sarı kartı atladı.

*

Akhisar Bld.-Eskişehirspor

Fırat Aydınus

Kritik bölgedeki Eskişehirspor’un kaybettiği maçı gayet rahat ve başarıyla yönetti.

*

Kayserispor-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

46 faul düdüğü çalınan bir müsabaka, ne yönetene ne de seyredene zevk verir. Üstüne üstlük bu kadar faule 1 kırmızı 9 da sarı kart çıkması az bile... Yardımcılar hatalı, ofsaytta avantaj doğmuşsa bayrak kalkmamalı. Fenerbahçeli Ba’ya kalkan bayrak çok hatalı. Mustafa Aktaş’a 2. sarıdan kırmızıyı sarısı varken itirazlarını uzun süre sürdürdüğünde göstermeliydi. Kaleci Volkan’ın, Furkan’a ceza kesmeye yönelik davranışında Volkan sarı ile kurtulduğu için şanslıydı. Sahada ceza veren tek kişinin hakem olduğu unutulmamalı.

*

Beşiktaş-Çaykur Rizespor

Alper Ulusoy

Öyle fauller çalınmadı ki, sadace faul değil beraberinde sarı kartlar da verilmesi gerekirdi... Yardımcı hakem Koray Gençerler, 6 santimetre geride olan Kweuke’ye kaldırdığı ofsayt bayrağı yanlış kaldırdı ve Rize’nin nizamı golünü iptal ettirdi. Yine 37 santim geride olan Gomez’e kalkan hatalı ofsayt bayrağı da Beşiktaş’ın Oğuzhan’la bulduğu nizami golün de iptaline neden oldu. 90 dakikada 4 ofsayt bayrağı kalktı ikisi yanlıştı ve goller güme gitti. 

*

Mersin İY.-Trabzonspor

Bülent Yıldırım

Trabzonspor’un golünde ofsayt kararı doğruydu. Verdiği iki sarı karttan kırmızının yanı sıra diğer kartlarda da doğru kararlar verdi. İyi bir yönetim gösterdi.

*

Osmanlıspor-Başakşehir

Suat Arslanboğa

Geçtiğimiz yıllarda Süper Lig’de fazla şans verilmeyen Arslanboğa, iyi bir yönetim gösterdi. Başta itirazlar olmak üzere gösterdiği bütün kartlar doğruydu. Haftanın en başarılı hakemiydi.

Yazarın Diğer Yazıları