Doğu Türkistan için yürüyor

Doğu Türkistan için yürüyor
Doğu Türkistan’da yaşanan zulme dikkat çekmek için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Erşidin Erkin, yaşadıklarını ve Ankara yolculuğunun ayrıntıları Yeniçağ'a anlattı.

ERDEM AVŞAR-YAVUZ KAMAY / YENİÇAĞ

Erşidin Erkin, Doğu Türkistan’da Türklere uygulanan Çin zulmüne dikkat çekmek için İstanbul’dan, Ankara’ya başlattığı yürüyüşünde 7. gününe ulaştı.

Erkin, yolculuğa neden başladığını ve amacının ne olduğunu Yeniçağ'a anlattı.

Hava koşullarının kötüleşmesine rağmen yürüyüşüne devam edeceğini belirten Erkin, "Doğu Türkistan'daki kardeşlerim daha zor durumlara katlanmak zorunda kalıyorlar, onların yanında benim yaşadıklarım bir şey değil" dedi.

Doğu Türkistan'da kalan akrabalarından haber alamadığını söyleyen Erkin, "Yıllar içinde 10 milyondan fazla Türk öldü. 3 milyondan fazla insan da suçsuz yere hapis tutuluyor" şeklinde konuştu.

Ankara'ya ulaştığında parti genel başkanlarıyla görüşmek istediğini belirten Erkin, Doğu Türkistan'ın sesini duyurmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

"25 MİLYONUN ÇEKTİĞİ ACININ YANINDA BU HİÇBİR ŞEY"

"2015 martı ayında geldim. Benden sonra akli dengesini kaybeden abim geldi. Babam ve ablam burada. Ama diğer akrabalarımın çoğunluğu hapislerde. Hapiste olmayan akrabalarıma ise ulaşamıyorum haber alamıyorum onlardan. Akıbetlerini bilmiyorum" diyen Erkin, yürüyüşüne 1 Aralık'ta İstanbul Güngören'den başladığını söyledi.

3 gün sonra bir arkadaşının da kendisine katıldığını belirten Erkin, hava koşulları nedeniyle yolda zorlandıkları zamanlar olduğunu belirtirken "Zorluk çekiyoruz ama Doğu Türkistan'da 25 milyonun çektiği zorluklar ile 3 milyondan fazla hapishanelerdeki işkencelere maruz kalan akrabalarımızın, arkadaşlarımızın ve insanlarımızın çektiği zorluk karşısında bu hiçbir şeydir" ifadelerini kullandı.

Ankara'ya ulaştığında siyasilerle iletişime geçmek istediğini söyleyen Erkin, "Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğim ve bize sahip çıkmasını söyleyeceğim" dedi.

"Ondan sonra Devlet Bahçeli'yle, Meral Akşener’le ve diğer muhalefet liderleriyle görüşeceğim. Amacım tüm Türk kardeşlerimin sesimi duymasını istiyorum" diyen Erkin sözlerine şöyle devam etti:

"DOĞU TÜRKİSTAN AKLIMA GELDİKÇE UYUYAMIYORUM"

"Oradan sonra açacağım haritayı nereye gidebilirim bakacağım, yürümeye devam edeceğim. Doğu Türkistan'daki zulüm aklıma geldikçe geceleri uyuyamıyorum. Düzgün yemek yiyemiyorlar. Günde iki dilim ekmek bile yok, her gün zulüm kamplarında ölenler oluyor. 

Ben diyorum ki dünyada bir Türk dünyası vardır. İslam birlikteliğimiz vardır. Dünyadaki tüm Müslümanlara ve Türklere seslenmek istiyorum.

Müslümansak elhamdülillah Müslümanım. Türk'sek elhamdülillah Türküm. Ama biz kendi ata topraklarımıza sahip çıktık mı? Onu kendimize, vicdanımıza sormak lazım.

Eğer sizlerin desteği olmasaydı Çin'e kadar Doğu Türkistan diye bir yer kalmayacaktı. Ama Doğu Türkistan'da 35 milyon insan varken bugün 25 milyon nüfus kaldı. 10 milyon nüfus ortadan kayboldu. 25 milyon nüfus 1,5 milyar Çinliyle mücadele ediyor. Ölmek var dönmek yok diye ölümüne vatanlarını koruyorlar."

İlgili Haberler