"Dolanan mühimmat" gelecek savaşlarda belirleyici olacak

"Dolanan mühimmat" gelecek savaşlarda belirleyici olacak
Hedefini imha etmek üzere harekete geçmeden önce saatlerce takip ve izleme yeteneğine sahip dolanan mühimmat(kamikaze İHA), gelecekteki savaşlarda belirleyici olacak.

2016 yılında işgal altındaki Karabağ’da Ermenistan ve Azerbaycan arasında patlak veren çatışmalar esnasında, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin, Ermeni askerleri taşıyan araca yönelik Kamikaze İHA ile gerçekleştirdiği saldırının görüntülerini paylaşmasıyla gündemde bir hayli yer bulan İHA, üretici sayısının artmasıyla yeni çatışmalarda da görülme olasılığını arttırdı.

Şu anki Kamikaze İHA piyasasını kontrol eden İsrail, hem Avrupalı müttefiklerine hem de Çin gibi batıyla problemli ülkelere Harop isimli ürünlerini satıyor.

İsrail üretimi mühimmatın Karabağ’da Azerbaycan ordusu tarafından başarılı bir şekilde kullanılması, bu konuda söz sahibi olmak isteyen ülkelerin de üretim yapmak için Ar-Ge faaliyetlerine başlamasına neden oldu.

Çeşitli savunma sanayi kaynaklarının iddiasına göre Rusya ve ABD gibi güçlü ordu geleneğine sahip ülkelerin Harop kapasitesinde Kamikaze İHA üretmeye çok yakında başlayabileceklerini iddia ediyorlar.

TÜRKİYE SAYILI ÜLKELER ARASINDA

Türkiye’den de Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) geçtiğimiz yıl üretimini tamamlayıp Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatlarına başladığı Alpagu ve Kargu isimli kamikaze İHA’ların çeşitli operasyonlarda kullanıldığı iddia ediliyor.