Dolar 5.85'i aştı!

Dolar 5.85'i aştı!
ABD-Çin ticaret savaşı nedeniyle oluşan küresel riskten kaçış eğiliminin kur savaşı ile devam edeceği endişeleri Asya piyasalarında TL'nin sert değer kaybetmesine neden oldu. Güne 5.8247 seviyesinde başlayan dolar, 5.85'i aştı.

Dolar/TL Cuma günü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konuşması sonrası 5.75 civarında işlem görürken dün günün ilk saatlerinde, 6.47’ye kadar yükselmişti.

İKİ HAFTADA 35 KURUŞ YÜKSELDİ

11 Ağustos pazar günü yani Kurban Bayramı tatili öncesi dolar/TL 5.45 seviyelerinde işlem görüyordu. Aradan geçen iki haftalık sürede dolar 35 kuruş yükseldi!

DOLAR 5.85'İ AŞTI

Saat 07.18'de 5.8247/5.8303 seviyesinden işlem görmeye başlayan dolar,  dolar/TL 5,85'in üzerine çıktı. Piyasalarda küresel ticaret savaşına odaklı seyir sürüyor. 

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarını yatıştırıcı söylemeleri de kayıpları azaltan sebepler olarak öne çıktı. Trump, Çin’in dün gece ABD ticaret yetkilileriyle irtibat kurarak müzakere masasına geri dönmek istediğini belirtti. Trump ayrıca bunu dünya için çok olumlu bir gelişme olarak niteledi.

Yatırımcılar ABD’nin Çin’den ithal ürünlerden aldığı gümrük vergilerini artırma açıklamasının ardından Çin’in ihracatçı şirketleri desteklemek için yuanın değer kaybına göz yumacağından endişe ediyorlardı.

Bankacılar küresel piyasalarda endişelerin güvenli liman talebini tetiklediğine dikkat çektiler.

PİYASALAR MERKEZ’İ VE SURİYE’Yİ İZLİYOR

Yatırımcıların parayı hisse senetlerinden tahvil, altın ve güvenli liman para birimleri gibi daha az riskli varlıklara kaydırmaya devam etmesi durumunda, finansal piyasalar yakın gelecekte zorlu bir seyir izleyebilir.

Piyasalarda takip edilen ve TL’de satış baskısı yaratan diğer konuların başında ise Merkez Bankası’nın yaklaşan faiz kararı ve Suriye gerilimi geliyor.

Suriye’de Beşar Esad’a karşı savaşan muhaliflerin elindeki son büyük toprak olan İdlib vilayeti sınırlarında başlayan taarruz on binlerce sivilin Türkiye sınırına doğru kaçmasına yol açtı.

Bankacılar Suriye’de sahada özellikle de Fırat’ın doğusunda askeri hareketliliğin nasıl bir sürece işaret edeceğini yakından izliyorlar. Suriye endişeleri TL’deki değer kaybında geçen hafta önemli bir etken olmuştu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da Rusya’ya yarın gerçekleştireceği ziyaret de yakından izleniyor.