Dolar ne kadar oldu?

Dolar ne kadar oldu?
Dolar/TL sabah saatlerine iki günlük düşüşün ardından yükselişe geçerek 2,90'ın üzerine çıktı. Öğlen saatlerinde ise kur yeniden 2,89'un altında indi.

İstanbul Atatürk havalimanında meydana gelen saldırı bir süredir devam eden güvenlik endişelerini yeniden artırmasına karşın küresel iyimserlikle 2.90 civarındaki seyrini sürdüren dolar/TL 2,9045 seyiyesine kadar yükseldi. Sonrasında ise 2,89'un altına geriledi.

Bankacılar bugün siyasi gelişmeler ile iç ve dış piyasada yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtirken Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden kuvvetlendirme sürecinin de izleneceğini belirttiler. 
Brexit sonrası sert kayıpların ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının önümüzdeki yıla öteleneceği beklentileri küresel risk iştahını tetikleyen ana unsur olarak göze çarpıyor.

3.5 AYIN ZİRVESİNİ GÖRMÜŞTÜ

Dolar endeksi İngiltere'nin AB oylaması sonrası üç buçuk ayın zirvesine yakın seyrine devam ederken, oylama sonrası dolar karşısında 31 yılın en düşük seviyesine gerileyen sterlin ise hafif toparlanma gösterdi.
Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi yüzde 0,1 düşerek 95.642 seviyesinde seyretti. Endeks Pazartesi günü 96.705 seviyesine kadar yükselmişti.

Geçen hafta 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.90'ın hemen altında tamamlamıştı. Kur bugün anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 08:56'da 2.8955/2.8970 seviyesindeydi.

RUSYA'YLA BARIŞ DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜRDÜ

Öte yandan Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisi ve lokal döviz satışları da son dönemde kurdaki kayıpları sınırlayan ya da düşüşleri hızlandıran nedenler olarak ön plana çıkıyor.
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler geçen yıl Kasım ayında Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından zarar görmüştü. Bozulan ilişkilerden en çok turizm ve başta yaş sebze meyve olmak üzere ihracat kalemleri etkilenmişti.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNİN DOLARA ETKİSİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları telefon görüşmesinde Eylül ayında Çin'de yapılacak G20 toplantısında daha kapsamlı bir görüşme yapma ve turizmle ilgili adımları süratle atma kararı aldıklarını açıkladı. Önümüzdeki dönemde Rusya ve İsrail ile ilişkilerin ne kadar hızlı bir şekilde toparlanacağı ve bu yılki kayıpların ne kadarını telafi edebileceği yakından takip edilecek.

Dün akşam 3.0550 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.0528/3.0563, euro/TL ise 3.2101/3.2140 seviyesinde işlem görüyor. Öte yandan İngiltere AB'den çıkış kararı öncesi 4.25 civarında seyreden sterlin/TL ise bu sabah itibarıyla 3.8750 civarında seyrediyor.