Dolar neden yükseliyor

Dolar neden yükseliyor
Dolar uzun zaman sonra 7 Türk Lirasının altına düştü. Dolar yeniden bir anda yükselişe geçmesiyle gündemde bomba etkisi yarattı. Dolar alan ve satan vatandaşların gözü uzmanlara çevrildi. Dolar neden yükseliyor? Uzmanlar dolar hakkında ne diyor? sorularının cevabı ve doların son durumu hakkında tüm detaylar…

Türkiye’de son zamanlarda döviz kurları hızlı bir şekilde yükseliyor. Dolar kurunun zirve olarak 8.47 Türk Lirasına yükselmesinin ardından uzun zaman boyunca doların düşmemesi dikkat çekmişti. Bu zirvenin ardından doların 7 Türk Lirasının altına düşmesi gözleri hızla dolara çevirdi. Ancak, çok zaman geçmeden dolar yeniden yükselişe geçti. Doların bu ani düşüş ve yükselişinin nedeni haberimizde…

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR: MERKEZ BANKASI’NIN DÖVİZ REZERVİ

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Evren Devrim Zelyut, doların neden yükseldiğini “Dolar, yine neden kopacak?” başlığıyla yazısında ele aldı.

Zelyut, yazısında Merkez Bankası’nda bulunan döviz rezervine nasıl bakıldığını anlattıktan sonra doların yükselme nedeni olarak Merkez Bankası’nda bulunan döviz rezervinin seviyesi olarak açıkladı. Öte yandan Merkez Bankası’nın 37,9 milyar dolar borcu olduğuna dikkat çeken Zelyut, Türkiye’nin üretici ülke olmaktan çıkıp tüketici ülke olarak ekonomi politikası izlemesinin de Merkez Bankası döviz rezervlerinin düşmesine neden olduğunu söyledi. Yukarıda da belirtilen gibi Merkez Bankası’nın döviz rezervinin düşmesi, doların yükselmesine neden oluyor.

“YABANCI YATIRIMCILAR ÇEKİRGE GİBİ SÖMÜRÜYOR”

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Remzi Özdemir, doların yükselme ve düşme sebeplerinden birinin de düşen borsaya ve yükselen faizlere çekirge istilası yaparcasına gelen yabancı yatırımcılar olduğunu söyledi.

Özdemir, son 2 aydır Türkiye’de etkin rol oynayan bu yabancı yatırımcıların ciddi bir kazanç sağladığını ve Amerika’ya yöneldiklerine de dikkat çekti.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR

Remzi Özdemir, doların son zamanlarda düşme ve yükselme sebebi ve yabancı yatırımcılar arasındaki dengeyi şu şekilde açıkladı:

Çekirge sürüsü olarak nitelendirilen bu sıcak para fonları gittikleri ülkelerde kısa vadede adeta bayram havası estiriyorlar. Hızlı para girişinden dolayı o ülkenin yerel parası güçleniyor ve borsası da yükseliyor. Ancak çıkışı da aynı hızda oluyor ve döviz yeniden yükselip borsa düşüyor.

İlgili Haberler