Borsa yatırımcısı topun ağzında: "Hisse senetleri o tarihte altüst olacak"

Borsa yatırımcısı topun ağzında: "Hisse senetleri o tarihte altüst olacak"
Gün içerisinde 8 bin 562 puana ulaşan Borsa İstanbul, tüm zamanların en yüksek endeksi ile heyecan yaratırken, borsa yatırımcısını korkutan uyarı ekonomist Atilla Yeşilada'dan geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasalara verdiği mesaj sonrası net konuşan Yeşilada, borsada çöküşün başlayacağı tarihi açıkladı.

Türk lirası karşısında birçok para birimi son aylarda değer kazanmış olsa da, hiçbir yatırım aracı Borsa İstanbul kadar büyük bir getiri sağlamadı.

Son aylarda hem Türk lirası hem de dolar türünden şahlanan BIST100 endeksi, gün içerisinde 8 bin 562,70 puana ulaşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Borsa aynı zamanda günü 8 bin 513 puandan kapatarak rekor kapanış serisini geliştirdi.

Tüm bu gelişmeler karşısında heyecanlanan borsa yatırımcısı, son aylarda elde ettiği büyük getirinin ardından "Borsadaki yükselişler devam edecek mi?" sorusu ile muhatap olmuş durumda. Borsa için gelecek aylarda yeni yükselişlerin kapıda olduğunu belirten uzmanlar olduğu gibi, bu yükselişlerin ardından gelecek kar satışlarıyla birlikte hisse senetlerinde sert düşüş görüneceğini söyleyenler de var.

Türkiye ekonomisi ve para piyasaları üzerine yaptığı yorumlar ile dikkat çeken Atilla Yeşilada, borsada gelecek günler için karamsar ifadeler kullanarak yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Yeşilada, Borsa İstanbul'un bireysel yatırımcılara açılmasını "tarihi bir hata" olarak değerlendirirken, haftada 400 bin artan yatırımcı sayısı ile toplamda 8 milyona yakın kişinin borsada yer almasını ise "çılgınlık" sözleriyle açıkladı.

"HİSSE SENETLERİ ALTÜST OLACAK"

28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetiminin başını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çekerken, Şimşek bu görevinde en fazla TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan ile temas kurmuş durumda.

Türkiye'de görünen yüksek enflasyon karşısında 'parasal sıkılaşma' dönemini başlatan Erkan ve ekibi, üst üste 4 faiz artırımı ile piyasaları mevduat faizine yönlendirmeyi arzuluyor.

Gelecek aylarda alınması muhtemel yeni faiz kararları öncesinde borsa yatırımcısına uyarıda bulunan Atilla Yeşilada, "Merkez bankaları sert vuracak, hisse senetlerinin işi zor" sözleriyle yatırımcıya seslendi.

İşte Yeşilada'nın açıklamalarından öne çıkanlar...

BORSADA OLUŞAN BALON ÇOK SERT PATLAYACAK

"Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları gösteriyor ki, yeni ekonomi modelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz artırımlarına ikna edilmiş durumda. Bu nedenle yılın geri kalan aylarında da faizler yükseltilecek ve belki de yılı yüzde 40 ile kapatacağız.

Sıkı para politikalarının güçlü şekilde sürdürüleceğine olan inanç artmakta ve bu artış beraberinde borsa yatırımcısı için bir dönemin kapandığını bizlere gösterecek. Dediğim gibi bu para politikası kararlarının iki etkisi var. Birincisi psikolojik, piyasalarda yaratacağı çalkantı. İkincisi ise fiziksel.

Ancak eğer TCMB ilerleyen aylarda da yüksek dozda faiz artırımı yaparsa Borsa İstanbul'da çok büyük bir çalkantı yaşarız. Borsa zaten eskisi kadar ucuz değil. Hep söylüyorum bir halka arza 3.5 milyon insan katılmış. Bunun çılgınlık olduğunu kimse görmüyor mu? Burada çok büyük bir balon var. Toplumsal bir manik atak yaşıyoruz.

"YIL SONUNA KALMADAN ÇOK SERT DÜŞÜŞLER GÖRÜLECEK"

Buna engel olunması lazım. Şu anda piyasadaki yatırımcıların yüzde 90'ı çaylak ve bunlar ilk şokta kaçacaklar. Biri kaçtığında bütün hepsi kapıya yönelecek. Konutta zaten beklentilerim gerçekleşiyor. 8 bin 500 puan ve bir süredir kesintisiz yükselen borsa söz konusu. Kar satışları geldiğinde, bu düşüşler hafif olmayacaktır. Paniğe kapılan acemi yatırımcılar, ilk düşüşte altüst olabilir. SPK'nın buna bir önlem alması şart.

Borsadan gerçekten çok korkuyorum. Özellikle yeni şirketlere olan ilgi, bir halka arza 6.5 milyon insanın katılması falan bunlar akılalır şeyler değil. Açıklanan faiz oranları da gösteriyor ki, Merkez Bankası faiz artırımına yüksek perdeden devam edecek. Ben yeni PPK kararlarıyla birlikte borsada yıl sonuna kalmadan bir çöküş yaşanacağını düşünüyorum.

YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar