İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: "Hazırlanın sadece 1 haftanız kaldı"

İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: "Hazırlanın sadece 1 haftanız kaldı"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, yaz mevsimi sonrası emtia piyasalarında yaşanacaklara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, birikimini altında tutan vatandaşlar için "hazırlığa başlayın" uyarısı yaptı.

2023 yılının ilk yarısını dalgalı bir performansla kapatan altın, ABD'de patlak veren bankacılık krizinin ardından sert bir yükselişe imza atsa da son haftalarda verdiği kayıplarla yatırımcısında tedirginlik yaratmaya devam ediyor.

Elinde altın bulunduran vatandaşlar uzmanların açıklamalarına dikkat kesilirken, Türkiye'de emtia piyasaları denilince akla gelen isimlerin başında yer alan İslam Memiş, dolar paritesinde yaşanacak gelişmelerin altın fiyatlarını belirleyeceğine işaret etti.

"DOLAR NEREYE GİDERSE ALTIN TERSİNE GİDECEK"

Altın fiyatlarının belirlenmesinde başat rolün doların mevcut değeri olduğunu vurgulayan Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Bütün dünyanın beklentisi ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yumuşak açıklamaların geleceği ve faiz artırım sürecinin sonlanacağı yönündeydi. Evet, Fed Haziran ayındaki toplantıda faizleri sabit tuttu ancak Temmuz ayında yaptığı 25 baz puanlık artırım ve Powell tarafından yapılan şahin açıklamalar gösteriyor ki yıl sonuna kadar son bir faiz artırımına daha şahitlik edeceğiz.

Piyasaların dengelerini bozan bu açıklamalar, altın fiyatlarını da tepetaklak etti. Dolar endeksinin yaz ayları itibariyle bir düşüş yaşamasını bekliyorduk ancak faiz artırım sinyali, dolarda güçlü poziyonu korudu ve Avrupa piyasasından kaçışlar yaşandı. Her zaman söylediğimiz gibi dolar nereye giderse altın tersine gidiyor. ABD'de faiz artırımının kesinlikle sonlanacağı güne kadar temkinli konuşmakta fayda var.

"DİP FİYATTAN ALTIN ALMAK İÇİN SON FIRSATLAR"

Yaz ayının ilk günlerinde uyarılara başladım, henüz ons altın 2000 dolar seviyelerindeyken ısrarla Haziran ayı içerisinde 1910 dolar altına düşecek, uzun bir süre orada kalacak dedim ve geldiğimiz noktada söylediklerimin bir bir çıktığını görüyoruz.

Altın için yeniden 1900 altının test edileceğini düşünmüyorum, aksine hızlı bir toparlanma sürecine girilecektir. Bu yüzden buralar belki de eşine zor rastlayacağımız bir alım fırsatı sunuyor altın için. Çünkü yıl ortalarında da belirttiğimiz üzere Aralık ayı itibariyle ons altındaki beklentimiz 2160-2200 dolar seviyelerinde. Bu fiyat artışının elbette gram ve çeyrek altına etkisi de olacak.

Kesin bir tarih vermek zor ancak altın artık kabına sığmayacak noktaya geldi. Bu hafta itibariyle sert ataklar görebiliriz. Bu yüzden "Alım için en doğru zaman ne?" sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmasa da, önümüzdeki birkaç gün hazırlığa başlamak için ideal gözüküyor.

"UCUZA ALTIN İÇİN SON BİR HAFTA OLABİLİR"

19-20 Eylül'de Fed tarafından yapılacak toplantılardan yılın son faiz artırımının çıkacağını düşünüyorum. 25 baz puanlık artış sonrasında yapılacak açıklamalara göre, piyasalar yönünü tayin edecektir. Ancak görünen o ki bu artış, 2023 yılı için bir son olacak ve Fed, artık söylem gücü ile altın fiyatlarını manipüle edemeyecek. Bir başka deyişle emtia fiyatları, Ekim ayı ile birlikte güçlenecek ve ons tarafında 2000 dolar üstünün aşıldığını göreceğiz.

EURO UÇACAK, DOLAR DİBİ GÖRECEK

Dolarda Fed tarafından gelen açıklamalar nedeniyle değer kaybı önlenmiş olsa da, bunun ertelendiğini söylemek daha doğru olacaktır. Dolar endeksi, çok radikal bir düşüş yaşamayacak olsa da bir nebze geri çekilecektir. ABD'den gelen ekonomik veriler gösteriyor ki, Fed'in ekonomiyi soğutma girişimleri başarılı şekilde sürüyor. Bu nedenle eylül toplantısı ile birlikte aylardır süren faiz artırma alışkanlıklarının sonlanacağı kanaatini taşıyorum. Gelecek aylarda üst üste benzer bir kararın çıkması doları düşürürken, emtia fiyatlarını yukarı çekecektir. Altın için boğa sezonunun başladığını söylemek mümkün.

Buna karşın değerlenecek bir diğer para birimi ise Euro olacaktır. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz hareketine geç başladığı için henüz istenilen noktaya ulaşabilmiş değil. Avrupa'da enflasyonla mücadele için düzenli bir faiz artırım serisine gidileceğine, bu nedenle Euro/dolar paritesinde yaz sonlarına kadar hızlı bir yükseliş gözlemleneceği kanaatindeyim. O tarafta paritenin 1.15 seviyelerine çıktığını görmek sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle dolardaki birikimi, altın ya da Euro tarafına kaydırmak için ideal zaman olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar