Dolar yine 4 TL'ye dayandı

Dolar yine 4 TL'ye dayandı
ABD'nin Çin'e gümrük vergisi uygulama kararının küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişelerinin küresel risk iştahını azaltması sonrası TL'de zayıf eğilimin sürmesiyle dolar/TL 3.99'u aştı.

Geçen hafta illikit piyasada 4.0375 ile zirveyi gören, bu sabah saat 0916’da ise 3.9645/3.9660 seviyesinde olan dolar/TL, 3.9955’e kadar yükseldikten sonra saat 1335’te 3.9905 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişeleri geçen hafta güvenli varlıklara talebi artırırken, analistler Cuma günü Asya saatlerinde Japon yatırımcıların yüksek faiz farkından yararlanmak üzere aldıkları Japon yeni/TL kısa pozisyonları kapatmaya yönelmesiyle kurda 4.0375 ile rekor seviyenin görülmesine neden olduğunu belirtmişti.

Küresel risk iştahındaki azalmadan en çok etkilenen gelişmekte olan para birimleri arasında TL ilk sıralarda yer alıyor. Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi gibi unsurların yabancı yatırımcının tahvil piyasasından hızlı bir şekilde çıkmasına neden olması, Moody’s, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski TL’nin özellikle son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu.

Türkiye ekonomisinde geçen yılki aşırı ısınma sonucunda oluşan yüksek enflasyon ve cari açık gibi makro dengesizliklerin fon akışına duyarlı Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam edeceğini belirten analistler, bu çerçevede Türkiye’nin en kırılgan EM ekonomileri arasında olmaya ve TL’nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirtiyor.

İlgili Haberler