Yandı vatandaş ağlayanı yok! Ayçiçek yağına ne kadar zam geldi biliyor musunuz?

Yandı vatandaş ağlayanı yok! Ayçiçek yağına ne kadar zam geldi biliyor musunuz?
Her ürüne yapılan zamlardan sonra vatandaş ne yapacağını şaşırdı. En ucuz ürünü bulmak için market market dolaşıp promosyon ürünlere bakan vatandaşlar "Yeter artık" diyerek isyan etti.

Eylül ayı başında 40-45 TL aralığında satılan 5 kilogramlık ayçiçek yağı fiyatı, son 1 ay içinde yüzde 50 arttı. 1 Ekim itibarıyla 55-60 TL'den satılan ayçiçek yağındaki fiyat artışının en önemli sebebi ise Türk Lirası'nın dolar karşısında hızla değer kaybetmesi.

DÖVİZ HAREKETLİLİĞİ YAĞ FİYATLARINA DA YANSIDI

Sözcü'den Taylan Büyükşahin Türkiye'nin yıllık 3 milyon ton ayçiçek üretimine ihtiyacı olduğunu söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bunun 1.8 milyon tonunun ithal edildiğini, bu nedenle döviz kurlarındaki hareketlerin yağ fiyatlarına doğrudan yansıdığını ifade etti.

ÇÖZÜMÜNÜ ANLATTI 

Yılda en az 1 milyar doların ayçiçek ithalatına gittiğini belirten Gaytancıoğlu, bu paranın çiftçilere verilmesi gerektiğini vurguladı. Gaytancıoğlu, “Yerli üreticiyi desteklemekten başka çare yok. İthalat maliyetini yerli üreticiye aktardığımızda yani ithalata ödediğimiz fiyatı yerli üreticiye verdiğimizde inanın sorun kendiliğinden çözülecek” dedi.

"DIŞA BAĞIMLILIK PERİŞAN EDER"

Kuraklık ve pandemi nedeniyle ülkelerin stokçu politikalar yürütmesinin ayçiçek fiyatını artırdığını söyleyen Okan Gaytancıoğlu, döviz kurlarının artmasıyla da fiyatların iyice yükseldiğini belirtti. Gaytancıoğlu, “Üretebileceğiniz ürünlerde dışa bağımlılık sizi perişan edebilir. Ne gıda enflasyonunu dizginleyebilirsiniz, ne üreticinizi, ne de tüketicinizi memnun edersiniz. Memnun olanlar sade size ürün satanlardır” dedi.

SÖZCÜ