Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Dolarda rekorlar Kavcıoğlu ile de devam edecek!

Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre %9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahmini %12,2''ye çıktı. Tahmindeki bu değişiklik sürpriz değil çünkü Türkiye''de işler yolunda gitmiyor. Her ne kadar Başkan Kavcıoğlu enflasyonda suçu daha çok dünyada artan emtia ve enerji fiyatlarına bağlasa da Türk ekonomisinin yapısal sorunlarını da unutmamak gerekli.
İlk önce şu soruyu soralım: %12,2''lik tahmin gerçekçi mi? Cevap: Hayır. Çünkü yine Kavcıoğlu''nun söylediğine göre,"Bizim analizlerimiz Döviz kurunda fiyatlara geçiş etkisinin yüzde 20''nin bir miktar üzerinde olduğuna işaret ediyor." Cümlesi oldukça önemli. Bu, döviz kuru arttıkça dış girdiye bağlı çalışan sanayinin pahalı ürünler ürettiğini, yani enflasyon yarattığını gösteriyor. Eğer başkanın dediği gibi etki %20 ise hedef rakam %12,2 aşılacak demektir. 8 üzerinde kalan kurun büyük enflasyon dalgası yaratacağını öngörmek için kâhin olmaya gerek yok.
Başkan''ın Salgın konusunda da gerekli vurguyu yapmadığını söylememiz gerek. Bugün Türkiye aşı bulamıyor. İnsanlar hastalıktan kırılıyor. Hastaneler kilitlenmiş durumda. Aşı olmadığı için vatandaş evlere kapatılıyor ancak tek kuruş yardım verilmiyor. Ekonomi duruyor. Böyle bir ekonomide enflasyon düşer mi? Lira değer kazanır mı? İşsizlik ve gelirlerdeki düşüş durgunluğa, üretimdeki yavaşlama fiyatlar genel düzeyinde artışa neden olmaz mı?
Yaşadığımız salgını, artan girdi fiyatlarını geçtim, Türk ekonomi salgın öncesi de kriz yaşıyordu. Kötü günler sadece çok daha kötü günlere döndü. Tarımda üretim azalırken, sanayi de dış girdi bağı sürerken, Merkez''in 2023 yılı %5 enflasyon hedefi sadece hayallerde kalacaktır.
Diğer konu ise Başkanın yaptığı sunumla ilgili. Başkan Kavcıoğlu sadece belirli kişilere soru sordurdu ve bu sorulara da önünde yazılı hazır notlardan bakarak cevap verdi. Allah aşkına her sorulan soruya kopya çeker gibi kağıtlardan okuyup yanıt verilir mi? Böyle iş olur mu? Zaten ekonomiye kurumlara güven bitmişken bu yapılacak iş midir?
Görünen köy kılavuz istemez, reformlarla üretim artmadan bu ülkede enflasyon düşmez. O zaman Kavcıoğlu döneminde de Lira''dan kaçış, dolarda rekorlar görmeye hazır olalım.

Yazarın Diğer Yazıları