Süt ve et krizi kapıda. Bu fotoğrafa iyi bakın

Süt ve et krizi kapıda. Bu fotoğrafa iyi bakın
Dövizdeki hareketlenmeler ve yem fiyatlarına gelen zamların ardından hayvan besicileri kesime gidiyor.

Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Döviz kurundaki hareketlenmelerden benzin, teknoloji, gıdaya kadar birçok sektör etkilendi. Art arda gelen zamlardan besicilik ve süt üreticiliği de zarar gördü.

Dövize bağlı gelişen yem fiyat artışları hayvan besicilerini zora soktu. Son bir yılda süt yemi fiyatı yüzde 51, besi yemi fiyatı yüzde 48, mısır silajı fiyatı yüzde 31, yonca fiyatı yüzde 29, saman fiyatı ise yüzde 15 arttı. Yem fiyatların artmasıyla hayvan besicileri çaresiz kalarak hayvanlarını, ineklerini kesime yollamaya başladı.

Sosyal medyada bir kullanıcı ise konuya ,“Hayvan popülasyonumuz eriyor. Bu fotoğrafa iyi bakın daha süt verecek, doğum yapacak genç hayvan kesiminde Avrupa’da 1. olduk.” diye tepki gösterdi.

İşte o paylaşım:

 

"HAYVANLARI KASABA GÖNDERİYORUZ"

Öte yandan geçtiğimiz günlerde süt sektör temsilcileri ortak bir basın açıklaması yapmıştı. ‘Milyonlarca üretici ve ailesi"nin ‘hayvanları kasaba gönderiyoruz’ diye çığlık attığı kaydedilen açıklamada, milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi, 2008 yılında yaşanan krizin tekrar yaşanmaması için üreticilerin sesine kulak verilmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

“ET KRİZİ GELECEK”

Açıklamada, "Eğer fiyatlar önümüzdeki dönem için hak ettiği oranda revize edilmeden bu şekilde uygulanmaya devam edecek olursa ne yazık ki hayvanların kasaba gidişi hızlanacak, bunu et krizi takip edecektir. Dünyanın süt sektörü gelişmiş hiçbir ülkesinde, süt üreticileri piyasanın acımasız çarklarına mahkûm edilmemiştir. Bu ülkelerde devlet her zaman üretici lehine pozitif bir ayrımcılık yapmaktadır. Çünkü bilinmektedir ki, ‘süt üreticisi demek yerinde istihdam’ demektir, ‘süt üreticisi demek milyonlarca aile’ demektir, ‘süt üreticisi demek şehirlere göçün önlenmesi’ demektir" denildi.

İlgili Haberler