Doları altını bilen adam bu defa da konut kredisi gerçeklerini açıkladı

Doları altını bilen adam bu defa da konut kredisi gerçeklerini açıkladı
Dolar ve altındaki artışı günler öncesinden bilmesiyle tanınan Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, bu defa da konut kredisi gerçeğini açıkladı. Özdemir, TÜİK verilerine göre konut satışları yüzde 200 arttı, faiz düştü diye müteahhite koşan vatandaşların zarar ettiğini söyledi.

“Yapılan araştırmaya göre, konut faizlerindeki düşüş, kira öder gibi konut sahibi olmak isteyen vatandaşların zarar etmesine neden olduğunu ortaya koydu” diyen Özdemir özetle şunları söyledi:

SEKTÖRDE YETERLİ GELİR SAĞLAYACAK DÜZEYE ULAŞMADI

Piyasa Faiz oranlarının düşerek enflasyonun altına inmesi tasarruf sahiplerinin negatif faiz ile tanışmasına neden olurken, ister istemez vatandaş parasının değerini korumak için arayış içine girdi. Bir kısım tasarruf sahipleri yabancıların çıkmaya çalıştığı Borsa’ya yönelirken diğer bir kesim de ellerindeki parayı kredi ile tamamlayıp konut almaya yöneldi. Haziran başına kadar 210 milyar TL düzeyinde giden Konut Kredi hacmi Haziran sonunda 19 milyar TL artarak 230,8 milyar TL düzeyine ulaşırken, 3 Temmuz itibarıyla son haftada 8 milyar  TL daha artış yaparak 239 milyar TL düzeyine ulaştı.

konut-kredisi-aldatmacasi.jpg

Konut kredilerindeki bu artışa rağmen  konut sayısındaki arz fazlalığı henüz konut stoklarının kabul edilebilir düzeye inmesini sağlamadı kullandırılan kredilerin çoğunun müteahhitlerin yıllardır biriken banka borçlarına gittiği, dolayısı ile sektörde yeterli gelir sağlayacak düzeye ulaşmadığı uzmanların ortak görüşü haline gelirken yine de mevcut durumun sektöre bir nefes aldırdığını konusunda bir kanaat oluşmuş durumda.

KONUT FİYATLARI FAİZ AVANTAJINI ORTADAN KALDIRDI

Faiz oranlarının düşmesine rağmen konut fiyatlarındaki yapay artış konut alıcıları mutlu etmezken faiz oranının düşüklüğü diğer taraftan da “sürü psikolojisi” yaratmaya başlaması nedeni ile düşük faiz oranı ile konut aldığını düşünen çoğu alıcılar konut fiyatlarının artması nedeni ile reel de konutu daha yüksek maliyet ile almasına neden oldu. Konut  fiyatlarının % 10-30 aralığında artması faiz oranlarındaki avantajı ortadan kaldırması sonucu önümüzdeki aylarda gerek  Covid-19 pandemi sürecindeki belirsizlik; gerekse piyasalardaki sıkışma nedeni ile mevcut hareketliliğin aynı hızla devam etmesi önünde en önemli engel olarak görülüyorken bu yöndeki kaygıları da artırır hale geldi.  Bu nedenle zaman ile konut fiyat, banka faiz oranı dengesinin oturması kendini göstermesi sürpriz olmayacak.

FAİZLER DÜŞTÜ KONUT ALANLAR NASIL ZARAR ETTİ

Yukarıda anlattığımız olayı somut olarak örnekleyelim. Konut alacaksınız ve elinizde 250.000.-TL var. Nisan ayında 500.000.-TL’ye bulduğunuz bir evi 250.000.-TL de 10 yıl vadeli konut kredi kullanıp alsaydınız ( ki o dönemde faizler %0,91 idi ) bankaya konut kredisi için faiz dahil 411.892.-TL ödeyecektiniz ödediğiniz 250.000.-TL peşinat ile birlikte cebinizden toplamda  661.892.-TL çıkacaktı.

Faizler düşecek diye beklediğinizde satıcı evi Haziranda 550.000.-TL’ye çıkardığında bu sefer almak için 300.000.-TL konut kredisi kullanmak zorunda kalacağınızdan bankaya 430.715.-TL ödeyeceğinizden cebinizden 680.715.-TL çıkmış olacak. Temmuz ayını beklediniz satıcı evi 600.000.-TL’ye yükseltti siz 350.000.-TL konut kredisi kullanacağınız için size toplam maliyeti 752.501.-TL olacak.