Dolarda ok yaydan çıktı | Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir açıkladı

Dolarda ok yaydan çıktı | Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir açıkladı
Haziran ayı enflasyon oranı TÜİK’e rağmen 4.95 çıktı. Yıllık enflasyon ise yüzde 78,6 oldu. Gözler dolar ve Euro'da. Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir durumu yorumladı. İşte ayrıntılar...

İşte Remzi Özdemir''in konuyla ilgili açıklaması:

"Haziran ayı enflasyon oranı TÜİK’e rağmen 4.95 çıktı. Yıllık enflasyon ise yüzde 78,6 oldu. Bunu sadece marketlerde ve günlük yaşamda kullandığımız ürünlerin fiyat artışı olarak değil aynı zamanda büyük bir ekonomik felaketin de işareti olarak yorumlanmalı.

Geçen ay yüzde 3’ün altında bir enflasyon bu ay hem de yaz sıcaklarında mevsimsel düşüşün olması gerektiği bir dönemde yüzde 5’e yakın çıktı.

Bu aynı zamanda dolarda da okun yaydan çıkması anlamına geliyor.

Neden mi?

Çünkü Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 14. Enflasyon yüzde 78,6.

100 lirasını bankaya yatıran vatandaşın bir yıl sonra parası 114 lira oluyor.  Bu paranın yüzde 78’i enflasyon karşısında eriyor. Yani alım gücü yok oluyor. 100 lira, 14 liralık getiriye rağmen 36 liraya düşüyor.

Bu saatten sonra bastığı paranın arkasında durmayan, esas görevi olan fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası dolara yol vermiştir.

Yani vatandaşa “başının çaresine bak” demiştir.

TL’nin hızla erimesi nedeniyle vatandaşın bildiği tek yatırım aracı döviz olacaktır.  Son günlerde arka kapı operasyonları ile doları tutmaya çalışan ekonomi yönetimi aynı zamanda ucuz dolar algısı da yaratıyor.

Faizden kazanamayan dövize

Ekonomi yönetimi bugüne kadar doları tutmak için kur korumalı dahil birçok yönteme başvurdu. Ancak artık elinde bir silah kalmadı.

Bu saatten sonra doları ancak tek bir şeyle tutabilir o da enflasyona endeksli bono.

Yani Tansu Çiler döneminde devreye sokulan süper bono gibi. Aslında bunu 3 ay önce devreye sokacaklardı ama bankaların muhalefeti nedeniyle sokmadılar.

Şu anda dolara karşı elde kalan 2 silah var. Biri enflasyona endeksli bono diğeri ise tabii ki faiz silahı.

Bu treni kaçırdı Türkiye. Dünyanın 54 ülkesi faiz arttırırken, tek bir adamın inadı uğruna faiz indirerek Türkiye’yi yüksek enflasyon yaşamaya mahkûm etiler. Artık Merkez Bankası enflasyon kadar yani yüzde 78 de faiz arttırsa para etmeyecektir. Enflasyona endeksi bono da çok riskli. Bu riski göze alamaz. Artık dolar kurunu patlatmanın dışında bir çareleri kalmadı.  Kur korumalı ile Hazine’yi patlattılar.

Çünkü Türkiye artık köprüden önceki son çıkışı kaçırdı ve yüksek enflasyon otobanında hızla gidiyor."

 

İlgili Haberler