Dolarda kritik gün

Dolarda kritik gün
Doların, yatırımcılar tarafından 'güvenli liman' olarak görülmesiyle önemli para birimleri karşısında güçlenmesi sürüyor. Piyasalar bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak olan ABD haziran ayı enflasyon rakamlarına odaklandı. Dolar güne 17.34'ten başladı.

Piyasalar gelecek haberi bekliyor

Bigpara ''nın haberine göre, ABD para birimi doların, dünyada güçlenmesini sürdürmesiyle, Euro da değer kaybını sürdürüyor. Bugün piyasaların açılmasına dakikalar kala saat 08.30 itibarıyla dolar 17.34, euro ise 17.44''ten işlem görüyor. 

GÖZLER ABD ENFLASYONUNDA

Piyasalar bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak olan ABD haziran ayı enflasyon rakamlarına odaklandı. Piyasa beklentisi, ABD enflasyonunun yıllık bazda yüzde 9 seviyesine gelerek, yeniden 41 yılın en yüksek seviyesini yenilemesi yönünde… ABD enflasyonu, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma politikasında atacağı adımlarda oldukça etkili olduğu için, açıklanacak enflasyonun yön belirleyici olması bekleniyor.
Fed''in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı (FOMC) 26-27 Temmuz tarihinde yapılacak. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında Fed''den beklenen faiz artışının 75 baz puan olduğu görülüyor.

DOLAR DÜNYADA GÜÇLENİYOR

Euro’da görülen bu değer kaybında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırımlarında daha sakin davranabileceği beklentisi de etkili oluyor. ECB’nin temmuz ayı toplantısında 11 yıl sonra ilk faiz artırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. ECB temmuz ayı politika faiz kararını 21 Temmuz’da Türkiye saati ise 15:15’te açıklayacak.
Avrupa resesyona ABD’den daha yakın duruyor. Avrupa ekonomisinde yaşanan bu kötüleşmede Rusya-Ukrayna savaşı öne çıkıyor. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla, enerji fiyatlarında yaşanan büyük artış Avrupa Birliği’ni oldukça olumsuz etkiledi.

Dolar, tüm önemli para birimleri karşısında değerlenmesini sürdürüyor. Yatırımcıların güvenli liman olarak dolara yönelmesiyle; ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi 108,50 seviyesine kadar yükselerek 20 yılın zirvesine tırmandı.

Doların dünyada güçlenmesinde etkili olan en önemli faktör risk iştahının gerilemesi… Çin''de Covid-19 vakalarının yeniden yükselişe geçmesi ve salgın önlemlerinin gündeme gelmesi; yatırımcıların riskli varlıklardan çıkarak güvenli limanlara yükselmesine sebep oldu. Risk iştahının azalmasıyla, dünya borsa endekslerinde düşüşler yaşandı.

İlgili Haberler