Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Dolar/TL için kritik iki tarih!

Lira için Nisan tam bir sınav ayı olacak. 5 Nisan Pazartesi günü Mart ayı enflasyon verileri açıklanacak. Hatırlayalım Şubat ayında enflasyon %15.61 olmuştu. Mart ayı için beklentilere baktığımızda ise %16-17 arası rakamlar karşımıza çıkıyor. Buradan çıkan sonuç şu: Enflasyon yukarı gittikçe halkımızın fakirleşmesine paralel Lira'nın alım gücü düşmeye devam edecek. Bu güç kaybı dolar/TL'nin önümüzdeki dönemde de yukarı gitmesini sağlayacak. Vatandaş Lira'dan kaçmaya, dolara talep geliştirmeye devam edecek.
Enflasyonu yukarı itecek ana gelişmeleri önceki yazılarımızda belirtmiştik. Tekrar edersek,

1- Gıda fiyatları tarım reformu yapılmadığı için tam gaz yukarı gitmeye devam ediyor. Tarım reformu olarak beklentimiz: Kooperatifler yolu ile aracıların ortadan kaldırılması, kooperatif üniversite iş birliği ile modern eğitim tekniklerinin çiftçilere öğretilmesi, hallerin tekrar düzenlenmesiydi.
Ancak AKP içindeki hal lobisi ve geniş kapsamlı tarım reformuna inanmayan AKP yönetimi, halkın ucuz gıdaya kavuşması önünde bariyer oluşturdu. Bir bakıma kendi ayaklarına sıkmış oldular.

2- İmalatın dışa bağımlı olması yani yarı mamulün dışarıdan gelmesi kur arttıkça üretilen malların fiyatlarını yukarı çekiyor. Haliyle 8 üzeri kurun dönüp büyük bir enflasyon dalgası yaratacağını söyleyebiliriz.
3- Salgın nedeni ile başta enerji olmak üzere girdi maliyetleri artmaya devam ediyor. Petrolün varil fiyatı 50 dolardan 70'e çıktı, şimdi 63 dolar seviyesinde. Tedarik zincirleri kırıldığı için yarı mamuller zamlanıyor. Bu iş dönüp Türk üretimini pahalı hale getirecek.
Sözün özü, enflasyon, mevsim ya da baz etkisi ile gerilese bile gerçek trend yukarı gitmeye devam edecek.
İkinci kritik tarih ise 12 Nisan. Bu tarihte ise Amerika'da Halkbank'ın yüksek mahkemeye yaptığı itiraz görüşülecek. Bankanın avukatları, "Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında üst mahkemeye yaptıkları itiraz kapsamında Halkbank'ın ABD'de yargılanamayacağını savunuyor. Savcılık ise bankanın ABD'de yargılanabileceğini düşünüyor.
Her ne kadar Biden, AB'ye Türkiye'nin üstüne çok gitmeyin dese de, kendi ülkesinde Halkbank işinin tatlıya bağlanması biraz zaman alacak. Bu da dönüp dolar/TL üzerinde 'Demoklesin Kılıcı' gibi sallanan bir etki oluşturacak.
Kurda oynaklığın devam edeceği bir aya girdik, haydi hayırlısı bakalım…

Yazarın Diğer Yazıları