Domuz yağından bayram şekeri
Gözlerini para hırsı bürüyen vicdansızlar, Ramazan Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan müslümanlara domuz yağı kullanılmış şekerleri yedirmeye kalkıştı.
Bayram şekerinde domuzluk!
Tüketiciler Birliği vatandaşları uyardı: Şekerlere domuzdan üretilen jelatin konuyor
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bayramlarda sağlıksız koşullarda, hileli üretilen çikolata ve şekerlerin halk sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Özer, birçok yumuşak şekerde domuzdan üretilen jelatin kullanıldığına dikkat çekti. Özer, şöyle devam etti: “Tatlandırıcı olarak sıvı ya da kristal gerçek şeker yerine yapay sağlıksız tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Gıda boyası adı altında hayvansal ve sağlıksız yapay özdeş aromalar ve gıda boyaları tercih edilebiliyor.
Sağlık hiçe sayılıyor
Amaç daha ucuza ve daha fazla satıp kâr elde etmek. Burada halk sağlığı düşünülmüyor”. Özer, bazı üreticilerin, maliyeti azaltmak adına çikolata yapımında kakao yerine keçiboynuzu, fındık kabuğu, leblebi tozu ya da soya unu kullandığını da sözlerine ekledi. Özer, Çikolatada kakao yağı yerine ucuz mutfak atığı yağlar, margarinler kullanıldığını, bazı satıcıların ise bayatlamış çikolata ve şekeri yeniden işleyip piyasaya sürdüğünü ileri sürdü.
Bozuk çikolata nasıl anlaşılır?
* Kutuyu açtığınızda çikolatanın kokusunda kimyasal ya da keskin şeker kokusu olmamalı.
* Rengi parlak ve canlı olmayan çikolatayı almayın.
* Çikolatanın yüzeyinde küçük beyaz noktacıklar halinde oluşan benekler varsa bozuk demektir
* Sağlıklı çikolatanın ağızda erimesi gerekir.