7'den 70'e herkesi üzecek 2 ürüne zam geliyor. Asgari ücrete zam daha cebe bile yansımadı

7'den 70'e herkesi üzecek 2 ürüne zam geliyor. Asgari ücrete zam daha cebe bile yansımadı
Asgari ücrete ara zam yapılsa da zam kasırgası devam ediyor. 17-18 Temmuz'da dondurmada yüzde 20, alkollü içkide yüzde 20-25 fiyat artışı yaşanacağı belirtildi.

Yıl başında açıklanan 4.253 TL olana asgari ücret yüksek enflasyona ve zamlara dayanamayarak eridi. Bunun üzerine asgari ücrete ara zam yapıldı. Yeni asgari ücret 5.500 TL olarak açıklandı. Ancak, yeni asgari ücretler daha cebe yansımadan zam üstüne zam yağdı.

Cay, benzin, alkol, ekmek ve birçok ürünün ardından alkol ve dondurmaya da yine zam geleceği açıklandı. Dondurma üreticilerinin yüzde 20 zamlı yeni tarifesi satıcılara dağıtıldı. Zamların 17 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı söylense de birçok satıcı bugünden itibaren uygulayacağını söylüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Ali Can Polat''ın haberine göre, mayıs sonunda 11.50 liraya satılan İtalyan Algida markasına ait Magnum, son zamla 16 liraya çıkarken 36.90 TL’ye satılan kutu dondurma haziran başında gelen zamla 47.50 TL’ye bugün gelen zamla da 54.90 liraya satılmaya başlandı.

ALKOLE ZAM

Haziran ayının başında gelen zamlarla dondurma satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 50 düştüğünü söyleyen Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, yeni zamla birlikte esnafın daha da zor duruma düşeceğini belirtti. Asgari ücret zammının ardından her kaleme zam geldiğini söyleyen Dündar, alkole de 18 Temmuz tarihinde yüzde 20-25 arası bir zam geleceğini söyledi.

“BEN BÖYLE BİR DÖNEM GÖRMEDİM”

Dündar, “Zam geldikçe satışlarımız düşüyor. Bunun yanı sıra maliyetler de artmaya devam ediyor. Elektrik kullanıyoruz ama satamıyoruz. Bu da iflasımızı hızlandırıyor. Müşterinin de psikolojisi bozuldu. Dün aldığı ürünü bugün almaya gelen müşteri yeniden fiyat soruyor. Hiç kimse ne aldığından ne ödediğinden emin değil. Ben böyle bir dönem görmedim” diye konuştu.

Öte yandan hazır giyime yüzde 100, ayakkabıya ise yüzde 20 zam yapılabileceği açıklanmıştı. 

İlgili Haberler