Dördüncü hakem

Son haftalarda 4. hakemler şikayet tahtası oldu. Hakem verdi veya vermedi düşüncesinden kurtulamayan teknik adamlar, toplu şekilde 4. hakeme koşup itiraz ediyorlar. Bu tablolar hiç de hoş bir görüntü vermiyor. Çünkü müsabakayı yöneten ve nihai kararları veren kişi 4. hakem değil ve maçı yöneten orta hakemdir. Bu nedenle 4. hakeme yapılan itirazlar boşuna, yersiz ve taraftarı tahrik etmekten öteye gitmez. Zaten netice de değişmiyor.
Sahalarımızda sık sık yaşanan bir başka olay da takım kaptanlarının görevini yanlış kullanması. Kaptanların “Ben itiraz ederim, ben kaptanım” deme yetkisi yok. Kurallarda da böyle bir madde yer almıyor. Kaptanlar o pazu bandını hakemlerin muhatabı olacak kişi sıfatıyla takıyor. Sahalarımızda yaşanan bu yanlışları federasyon ve MHK alacağı önlemlerle durdurabilir. Bu hususu FIFA veya UEFA’ya sormaya gerek yoktur.

 

Beşiktaş-Akhisar
Halis Özkahya
Kartlarda bir FIFA hakemi ölçüsü yakalamalı. Müsabakada faulleri atlarsan rövanş faullere sebep olursun. 15 forma numaralı Uğur, Almeida’yı önce arkadan itiyor ancak görülmüyor. O pozisyona düdük çalsa kartlara gitmezdi. Devamında koluyla Almeida’nın boynuna vuruyor. Bu da kırmızı kart olmalıydı.

 

Mersin İY-Karabük
Süleyman Abay
Bir maçta penaltı kararı vermek zordur. Maçta vücut ile yapılmış bir ihlal var ve tartışılabilir. Stepanov’a verdiği ikinci sarı doğru.

 

Kasımpaşa-Orduspor
İlker Meral
Garcia’nın, rakibine girdiği ve kaval kemiğine vurduğu taban pozisyonu sarı değil, kırmızı olmalıydı. Aldatmadan verilen sarı da aldatma değildi.

 

Elazığspor-Galatasaray
Özgür Yankaya
Haftanın tartışılan pozisyonunda Muslera, topa değil doğrudan Serdar’ı düşürmeye gittiği için penaltı ve kırmızı kart doğru. Melo’nun vuruş öncesi çizgiden çıkması nedeniyle penaltı tekrarlanmalıydı. Bir pozisyonda Bilica’nın kolu ceza alanında açık olduğu için penaltı olmalıydı.

 

Bursaspor-Antalyaspor
Barış-Şimşek
Hakem ve yardımcısının net görebileceği Serdar Aziz’in rakibine kasti dirseği, tartışmasız kırmızı karttı. Ama cezalandırılmadı.

 

Gaziantepspor-İstanbul BB.
Bülent Yıldırım
İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu Can Arat’ın sebep olduğu penaltı ve sarı kart doğru karardı. Antepli Ekrem’in Gökhan’a attığı kafayı göremeyince, Ekrem kırmızı karttan kurtuldu.

 

Sivasspor-Kayserispor
Kamil Abitoğlu
Eneramo’nun gollük pozisyonu ofsayt değil. Bobo’ya yapılan faulde ise penaltı verilmeliydi.

 

Fenerbahçe-Gençlerbirliği
Yunus Yıldırım
Geçen haftaki başarılı yönetimini bu maçta tekrar ettiremedi. Faul ve kartlarda standardı yakalayamadı. Gökhan, Stoch ve Cristian mutlak kart görmeleri gerekirken bunları atlaması doğru değildi.

 

Trabzonspor-Eskişehirspor
Tolga Özkalfa
Eskişehirspor’un sayılmayan 4. golü ofsayt değildi. Halil’in penaltı beklediği pozisyonda Halil’e sarı kart verilmeliydi. Topun, Alper’in eline çarpmasında devam kararı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları