Dört ülkede, dört cumhurbaşkanı!

Dört ülkede, dört cumhurbaşkanı!

Dört ülkede dört cumhurbaşkanı, farklı sebeplerden zor durumda... ABD''de Biden, Fransa''da Macron, Kazakistan''da Tokayev ve Türkiye''de Erdoğan... Tabii bizi doğrudan ilgilendiren Türkiye''deki durum ama doğru değerlendirme yapabilmek için kendimize dışarıdan bakmaya çalışmalıyız...

ABD''de CNBC''nin yaptığı ankete göre, Başkan Joe Biden''ı desteklemediklerini bildirenlerin oranı yüzde 56''ya çıktı. Katılımcıların yüzde 60''ı Biden''ın ekonomi performansını beğenmezken yüzde 55''i de Kovid-19 politikalarını onaylamadığını kaydetti.

Türkiye''de ise Metropoll''ün son anketine göre Erdoğan''ın görevini yapış tarzı için "Evet onaylıyorum" diyenler yüzde 38,6, "Hayır onaylamıyorum" diyenler ise yüzde 57,2 çıktı.

***

BBC''nin haberine göre Kazakistan''da yakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı büyüyen protestoların ardından, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümeti görevden aldı. Tokayev, Başbakan Yardımcısı Alihan İsmailov''u geçici başbakan olarak atadı.

Tokayev ayrıca ülkenin en büyük kenti Almatı ve petrol zengini Mangistau bölgesinde, polis ve eylemciler arasında çıkan çatışmaların ardından 2 hafta olağanüstü hâl ilan etti.

Tokayev daha önce "Hükümet binalarına saldırı çağrılarına uymayın. Bu, ceza alacağınız bir suçtur. Hükümet devrilmeyecek ama bu çatışmaya da ihtiyacımız yok" demişti.

Hükümeti görevden alan ise Tokayev oldu! Yani protestolar hükümet düşürebiliyormuş...

Eylemcilerin kullandığı sloganlardan biri ilgi çekiciydi: "İhtiyarlar dışarı!"

***

Fransa''da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Kovid aşısı olmayanları kastederek "Onları gerçekten rahatsız etmek istiyorum ve bunu yapmaya devam edeceğiz, sonuna kadar. Aşısızları hapse atmayacağım. Onlara şunu söylemeliyiz; 15 Ocak''tan itibaren restoranlara gidemeyeceksiniz, kahve içmeye gidemeyeceksiniz, tiyatroya gidemeyeceksiniz. Sinemaya gidemeyeceksiniz" dedi.

Sağ partilerin liderleri, Macron''un bu söyleşide kullandığı sert dilin bir cumhurbaşkanına yakışmadığını savundu.

Solcu siyasetçi Jean-Luc Melenchon ise "Aşı pasaportlarının, bireysel özgürlüklere karşı toptan bir cezalandırma olduğu net" dedi.

Macron''un bu açıklamaları, aşı pasaportu konusundaki yasa tasarısı oylamasının, hükümete karşı birleşen milletvekillerinin çabasıyla geciktirilmesinin ardından geldi.

Nüfusun yüzde 90''ından fazlasının iki doz aşı olduğu Fransa, AB''deki en yüksek aşılanma oranlarından birine sahip.

***

Türkiye''de, ekonomi politikaları dolayısıyla halkın desteğini hızla kaybetmeye başlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP İl Başkanları Toplantısı''nda muhalefeti suçladı ve şu ifadeleri kullandı:

"Bunların ahlaksızlığına, edep dışı ağızlarına biz bu ülkeyi terk etmeyeceğiz. Temmuz''da o sokağa dökülenlere bu millet nasıl dersini verdiyse siz de dökülün siz de aynı dersi öyle alırsınız. Cumhur İttifakı olarak hepinizi önümüze katarız ve gideceğiniz yere kadar kovalarız."

Erdoğan''ın cümle içinde "Bunların ahlaksızlığına, edep dışı ağızlarına terk etmeyeceğiz" bağlamında olsa da "Biz bu ülkeyi terk etmeyeceğiz" ve "kovalarız" demek ihtiyacı hissetmesi düşündürücü... Muhalefet, istilacı düşman ordusu mudur ki kovalansın?

***

Kazakistan''da eylemleri tetikleyen, petrol zengini Mangistau''da LPG fiyatlarına yüksek zam yapılmasıydı. Bilindiği gibi Türkiye''de de elektrik ve doğal gaza zulüm düzeyinde zam yapıldı... Erdoğan, acaba muhalefetin sokağa dökülmesini mi bekliyor?

Erdoğan''ın sözlerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ey Saraydaki Şahıs, oy oranlarını gördükçe dilinin söylediğini kulakların duymaz oldu. Bugün resmen iç savaş naraları atmaya başladın. Bu millet bunları yemez! Bu millet sen ve sülalen saraylarda yaşayasınız diye sokaklarda kan dökmeyecek. Seni ve beslemelerini seçimle göndereceğiz" diye cevap verdi.

Kılıçdaroğlu, "Biz tam tersine arkadaşlara ''sokaklara çıkmayacaksınız, sabırla sandığı bekleyeceksiniz'' diyoruz. O bizim sokağa çıkmamızı istiyor ama çıkmayacağız, baskı kuracak, zorlayacak ama çıkmayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı''na yakışan ise, Anayasa''da yazıyor...

Yazarın Diğer Yazıları