Döviz bulmak zorundayız

8 Haziran da Merkez Bankası kararına göre, 15 milyon dolar ve üstünde döviz borcu olan şirketler, her hafta bankanın sistematik risk veri takip sistemine rapor verecekler. 2018 de başlayan bu uygulama öncesinde 3 ayda bir şeklindeydi. Bir haftaya düşmesi, Merkez Bankasının döviz riskini daha yakın takip etme ihtiyacından doğuyor.

Aslında bakarsak , Döviz cephesinde işler gerçekten iyi değil… Ocak-Nisan 4 ayda   ödemeler dengesinde dikkat çeken kalemler;

· Cari açık 12,8 milyar dolar oldu;

· Doğrudan yabancı yatırım sermayesi girişi olmadı. Bu kalemde yabancıya yalnızca 1,4 milyar dolarlık konut satıldı.

· Portföy yatırımlarında 8,7 milyar dolarlık net çıkış oldu. Yabancılar, 2,9 milyar dolarlık hisse senedi ve 5,4 milyar dolarlık Devlet iç borçlanma senedi satarak çıktılar.

· Dış borçlanma maliyetleri arttığı için bankalar ve diğer sektörler, 2,2 milyar dolar yurt dışı tahvil geri ödemesi yaptılar.

· Yurt dışı bankaların yurt içi mevduatları da 1,4 milyar dolar arttı.

·En önemlisi son dört ayda Merkez Bankası rezervleri 20 milyar dolar azaldı.

(Aşağıdaki Tablo)

 OCAK-NİSAN 4 AY ÖDEMELER DENGESİ (MİLYAR DOLAR)

CARİ AÇIK

 12,8

DIŞ TİCARET AÇIĞI

 13,4

DOĞRUDAN YATIRIMLAR (NET GİRİŞ) Yabancıya Gayrimenkul satısı

              1 ,5               1,4

PORTFÖY  YATIRIMLARII (NET ÇIKIŞ) Yabancıların hisse senedi  satışı(net)  Yabancıların Devlet İç Borçlanma senedi satışı

 8,7               2,9               5,4

MB RESMİ REZERVLERDE (AZALIŞ)

20,0

Yabancı yatırım sermayesi çıkış yanında, kur artışlarını frenleyebilmek için MB döviz satmak zorunda kalıyor. Aralık ayında toplam rezervler 106,3 milyar dolar iken Nisan ayında 86,3 milyar dolara geriledi. Dahası MB döviz yükümlülükleri de arttı.

(Aşağıdaki tablo )

MB ULUSLARARASI REZERVLER VE DÖVİZ  LİKİDİTESİ

 

NİSAN 2020

RESMİ, REZERV VARLIKLARI

86,3

DÖVİZ VARLIKLARI

50,1

ALTIN

34,8

SDR + İMF REZERVİ

1,5

DÖVİZ KREDİLERİ MENKUL KIYMETLERİ VE MEVDUATLARI

-22,2

AÇIK POZİSYON

-35,5

ŞARTA BAĞLI DÖVİZ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

-30,2

 

 

Pandemi nedeni ile 2020 yılında ekonomi daralacak. Üretimde daralma olursa ithal girdi ihtiyacı daha düşük olur. Ancak ihracat daha fazla  daralacak. Asgari üretim içinde ithalat ve ithalat için de döviz gerekiyor. Yine kısa vadeli dış borçların çevrilmesi için de döviz gerekiyor.

Türkiye'nin dış borç stoku ve GSYM'ya oranı yüksek değil fakat döviz geliri yetersizdir. Merkez Bankası rezervlerinin de düşük olması da eklenince, Türkiye'nin dış borçları çevirme riski artıyor. Bu riskin göstergesi CDS oranlarıdır. Türkiye'nin beş yıllık tahvillerinin CDS oranı 477 baz puandır. Yani dış borçlarda faiz dışında ayrıca 5 puana yakın sigorta risk pirimi ödemek zorundayız. Oysaki Türkiye ile kırılgan beşli kefesine konulan diğer ülkelerin baz puanı daha düşüktür. Brezilya'nın 258 baz puan,  Endenozya'nın 139 baz puandır.

Pandemi bu tabloyu ağırlaştıracaktır. Bu nedenle Türkiye, pandemi için İMF'den yatırım projeleri için Dünya Bankasından taze döviz sağlamak zorundadır. Ayrıca Merkez Bankasının da FED'in swap kanalına girmesi gerekir.

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002-016-1-007.jpg

Yazarın Diğer Yazıları