Döviz krizi 'milli tank'ı mı vurdu?

Döviz krizi 'milli tank'ı mı vurdu?
Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi, sanayiden inşaata birçok sektörü zor duruma düşürürken, milli tank Altay'ın güç grubu çalışmalarını yürüten BMC, motor üretimi için açmayı düşündüğü fabrikanın inşaatını durdurdu.

Ekonomik kriz savunma sanayi sektöründe de etkisini gösteriyor. Altay ana muharebe tankının güç grubu geliştirilmesini üstlenen BMC’nin, üretimi yapacağı Sakarya Karasu’daki fabrikasının inşaatını durdurduğu öğrenildi. Öte yandan önceki gün yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında imzalanması beklenen Altay’ın seri üretim sözleşmesi gündeme gelmedi.

BAKANLAR KURULU ARAZİ VERMİŞTİ

Aydınlık'tan Turan Salcı'nın haberine göre, Şubat 2016’da alınan Bakanlar Kurulu kararıyla BMC’ye savunma sanayi kenti inşa etmek üzere Sakarya Karasu’da 2 bin 500 dönüm arazi tahsis edilmişti. Ancak söz konusu arazide dört fabrika inşa ederek savunma sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak üretimi yapma planları yarım kaldı.

Aydınlık’ın ulaştığı şirket yetkilileri fabrika inşaatının durdurulmasıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınsa da iddiaları reddetmedi. Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan bir kaynak ise Aydınlık’a yaptığı açıklamada "BMC, Altay tankının güç grubu geliştirmesini üstlenmeye devam edecek ancak yer değişikliği olacak” dedi ve şunları ekledi: “Büyük ihtimalle İzmir’deki fabrikada yapacaklar. Ancak sözleşmeye bağlı kalınacak ve takvimde herhangi bir aksama olmayacak." SSİK toplantısında gündeme gelmeyen seri üretim ihalesini de değerlendiren kaynak, "Daha önceki SSİK toplantısında BMC ile seri üretim anlaşması imzalanmasına dair karar çıkmıştı. Şu anda BMC ile Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bu sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Ancak henüz öngörülen bir tarih yok" dedi.

2017’nin mart ayında yayınlanan, Türkiye savunma sanayisinin geliştirilmesine yönelik Stratejik Plan’a göre 2020-2021 döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine 35 Altay tankı girmesi gerekiyor. 2020’de seri üretimine geçilmesi planlanan tankın kapsamlı teslimatlarına ise 2022’de başlanması öngörülüyor.

Prototipi Otokar tarafından üretilen milli ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimi ve motor geliştirilmesi için başlatılan projede 24 Nisan 2018’de BMC ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi. Milli ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimine Otokar ve FNSS de talip olmuştu. Otokar, 2008 yılında Altay ana muharebe tankının tasarım, prototipleme ve kalifikasyon sürecinde ana yüklenici olarak seçilmişti. İlk dönem çalışmalarında üretilen prototiplerin kalifikasyon ve kabul testleri Şubat 2017’de başarıyla tamamlanarak, prototiplerin kabul ve onayları gerçekleşmişti.

ALTAY’IN ÖNEMİ

Milli ana muharebe tankı Altay, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki Alman Leopard serisi ve Amerikan M60 serisi tankların yerini alacak. Artırılmış beka kabiliyeti, hareket kabiliyeti ve yüksek atış gücü ile dikkat çeken Altay, son iki yıldır, her türlü iklim ve arazi şartlarında gerçekleştirilen zorlu testlerde üstün seviyede performans gösterdi.

SSİK’TEN ÖNEMLİ KARARLAR ÇIKTI

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde önemli kararlara imza atıldı.

Hürriyet’in haberine göre Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında dört adet korvet geminin ardından, İ sınıfı firkateyn olarak üretilecek olan 5’inci geminin üretimi için komiteden onay çıktı. MİLGEM’le birlikte tüm donanmada kullanılacak olan Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi (ADVENT SYS) projesi de İcra Komitesi’nin onay verdiği projelerden biri oldu. Komite, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile yerli bir silah şirketinin birlikte kuracağı silah fabrikasına ilişkin de bir karar aldı.