Dövizle tahvil satışlarına şok yorum: "Fiyasko!"

Dövizle tahvil satışlarına şok yorum: "Fiyasko!"
Hazine, 20 gün içinde ikinci kez vatandaşa doğrudan döviz tahvili satışı yapmaya başladı. İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise ilk satışlar sonunda toplanan yaklaşık 200 milyon dolarlık satış için ‘fiyasko’ yorumunda bulundu. 

Hazine 2018’in sonlarında yaptığı döviz tahvil satışlarına 2019’da da devam etme kararı aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada kararın ‘yatırımcıdan gelen talep’ nedeniyle alındığı ifade edildi, ekonomik çevreler ise ilk satışlardan istenen verimin sağlanamadığı görüşünde. 17 Aralık 2018 ila 26 Aralık 2018 tarihleri arasında avro ve dolar cinsinden, vatandaşa doğrudan tahvil satışı gerçekleştiren Hazine, döviz üzerinden satışlara devam edileceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yapılan ilk ihraç tahvillerinden 1,1 milyar lira elde edildiğini söyledi. Bu rakamın dolar karşılığı ise yaklaşık 200 milyon dolar.

‘TALEP YOĞUN DEĞİL’

2006 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atanan ve 13 Nisan 2011 tarihine kadar bu görevi yürüten İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Yeniçağ Gazetesi’ne döviz tahvil satışlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Durmuş Yılmaz, “Yoğun talebin olmadığı belli. Döviz tahvil ihracına başladıkları günden bugüne kadar olan döviz mevduat hesaplarındaki artışa bakmak daha doğrudur” diye konuştu.

‘DEVLETE GÜVEN YOK’

ekonomik ve genel istikrarsızlık havasının halkta devlete karşı güven sorunu oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, “Vatandaş devletin kurumlarına güvenmiyor. Bu nedenle dövizini bankalarda tutuyor. Başka bir deyişle, vatandaş döviz alıyor ama aldığı bu dövizi devlete borç vermek yerine bankalara veriyor. Zaten, 2018 Aralık ayı içerisinde yapılan ilk döviz tahvil ihracının yaklaşık 200 milyon dolar civarında seyretmesi talebin yüksek olmadığını ortaya koyuyor. Bu durum kelimenin tam anlamıyla ‘fiyasko’ olarak açıklanabilir.

HAZİNE’DEN TV REKLAMIÖte yandan Hazine, bir yandan vatandaştan gelen talep üzerine yeniden döviz tahvil satışına başlandığını açıklarken, diğer taraftan döviz tahvil satışını hızlandırmak için özel televizyonlarda reklam kampanyası yürütüyor. 15 saniyelik reklamda döviz tahvilinin vatandaşa getirisi hakkında genel bilgiler veriliyor. Hazine tarafından 1 Şubat 2019 tarihine kadar sürecek olan döviz tahvili satışlarından faydalanmak isteyen vatandaşların en az 10 bin dolarlık işlem yapması gerekiyor. Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı için bankalara yetki verdi. Hazine'den yapılan açıklamada ihraç için Citigroup, Deutsche Bank ve JP Morgan'ın yetkilendirildiği duyuruldu.

İlgili Haberler