Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye uyarı: “Bütçe açığı patlayacak”

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye uyarı: “Bütçe açığı patlayacak”
Korona virüs salgınının ekonomiye etkileri konusunda Türkiye’ye uyarı yapan Dünya Bankası, büyümenin yüzde 0,5 olacağını öngörerek, bütçe açığının patlama yapacağının altını çizdi.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye bütçe açığı ve büyüme konusunda uyarı geldi. Türkiye’nin büyüme tahminini 2020 yılı için yüzde 0,5’e indiren Dünya Bankası, bütçe açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranının yüzde 4,5’e yükseleceğini vurguladı.

Dünya Bankası, yeni tip Korona virüs salgını sonrasında Türkiye ekonomisi için 2020 yılı büyüme ve enflasyon öngörüsünü değiştirdi.

Salgın öncesinde Türk ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin eden Dünya Bankası, beklentisini revize ederek yüzde 0,5'e indirdi. Banka, Türkiye'nin 2021 ve 2022 yıllarında ise yüzde 4 büyümesini öngörüyor.

Öte yandan bankanın enflasyon beklentileri de değişti. Banka tüketici enflasyonunu 2020 için yüzde 11 oarak tahmin etti. Dünya Bankası'na göre enflasyon 2021'de yüzde 9'a, 2022'de ise yüzde 8,5'e gerileyecek.

BÜTÇE AÇIĞINDA BÜYÜK ARTIŞ

Dünya Bankası bütçe açığında ise büyük artış öngörüyor: Bankanın tahminine göre bütçe açığının GSYH'ya oranı bu yıl yüzde 4,5'e yükselecek. 2022'de ise yüzde 2,9'a gerileyecek.

Koronavirüs salgınına karşı açıklanan 100 milyar liralık ekonomik paket ve ek önlemlerin bütçe açığında bu yıl büyük artışa yol açacağı ekonomistler tarafından da dile getiriliyordu.