Dünya bu uzmanları konuşuyor, Amerikalı uzmanlar açıkladı: Evde kalmak korona virüsü nasıl tetikliyor?

Dünya bu uzmanları konuşuyor, Amerikalı uzmanlar açıkladı: Evde kalmak korona virüsü nasıl tetikliyor?
ABD’li uzmanlar yayınladıkları konferans ile karantina uygulanan ile uygulanmayan ülkeler arasında vaka ve ölüm oranı olarak çok büyük farklar olmadığını söylerken, “Karantina sürecinde evde kalma ve sosyal mesafe uygulaması bağışıklık sistemi zayıflamakta, bu da insanı virüse daha yatkın yapmakta” ifadelerini kullandı.

TOLGA ŞAHİN/ YENİÇAĞ- ÖZEL HABER

ABD’nin Bakersfield bölgesinde acil bakım bölümünde görevli Dr. Dan Erickson ve Dr. Artin Massihi yayınladıkları konferans ile karantina uygulanan Norveç’teki ve karantina uygulanmayan İsveç’teki korona virüs vaka ve ölüm oranlarını değerlendirdi.

KORONA VİRÜSLE GRİP ARASINDA BİR FARK YOK

Norveç ve İsveç kıyaslamasından yola çıkan uzmanlar, “Karantina uygulanan ve uygulanmayan ülkelerdeki korona virüs vakalarına bakıldığında aralarında o kadar fazla bir fark olmadığı görülmekte. Bu durum ise akıllara karantina uygulamasına gerek var mı? sorusunu getirmekte. Kesinlikle karantinaya gerek yok. Korona virüste ölüm oranı grip ile aynı oranda. COVID-19 gripten daha kötü değil, ölüm oranları düşük ve hepimiz işe ve okula geri dönmeliyiz” açıklamasında bulundu.

dr-dan-erickson-ve-dr-artin-massihi.jpg

VAKALAR ARASI FARKLAR YOK DENECEK KADAR AZ

Vaka oranı ne kadar büyük olursa olsun milyonlar dahi olsa ölüm oranı çok düşük diyen uzmanlar, “Norveç’te karantina uygulanıyor. İsveç’te uygulanmıyor. İsveç’te uygulanan 74.600 test ile 15.322 kovid vakası görüldü, istatistik olarak 10 milyon nüfusa sahip İsveç’te 2 milyon vakanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu ülkede maske taktılar, sosyal mesafeye dikkat ettiler. Ama işyerleri, okullar açık kaldı. Hemen hemen normal hayatın gidişinden çok fazla sapmadılar. Korona virüsten toplam ölüm sayısı ise 1765.

“KARANTİNAYA GEREK YOK”

Karantina uygulanan Norveç’te ise, 145.279 test içinden 7191 pozitif korona vakası tespit edildi. Nüfusun 5 milyon 400 bin olduğu ülkede pozitif vaka sayısı test içinde yüzde 4.9. Oransal olarak 1.3 milyon vakanın olduğu düşünülen ülkede toplam ölüm sayısı ise 482. Test sayısıyla ölüm oranını aldığımızda ufak bir rakam. Yüzde 97 iyileşme görülüyor. İsveç’ten biraz daha iyi durumdalar. Karantinaya gerçekten gerek var mı? Kesinlikle yok. İşletmelerin kapatılması gerekiyor mu? kesinlikle hayır. Tekrar işe koyulmamız gerekiyor mu? kesinlikle evet” yorumunda bulundu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

Doktor Ericson ve Massihi ayrıca evde kalma emirleri ve sosyal uzaklığın gerekli olmadığını çünkü bu durumun bağışıklık sistemini azalttığını söylerken zayıf bir bağışıklık sisteminin gelişmesi sonrası dışarı çıkmanın hastalığa neden olacağını belirtti.

YOUTUBE VİDEOYU KALDIRDI

Dr. Erickson ve Massihi’nin Youtube’da 5 milyondan fazla görüntülenmeye ulaşan bu videosu  sürekli korona virüs ölüm oranlarının abartıldığını söyleyen Space X ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk tarafından 33 milyon takipçisiyle paylaşıldı. Ancak video yanlış bilgi politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle Youtube’dan kaldırıldı. Youtube tarafından yapılan açıklamada doktorlar tarafından ortaya atılan iddiaların Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve Kaliforniya yetkililerinin tavsiye ettiği rehbere ters düştüğünü belirtti.

“BÜYÜK BİR PROBLEM”

Doktorlara birçok tepki gelirken CNN’e konuşan Andrew Noymer adlı bir epidemiyolog, “Bilimsel açıdan itiraz edecek çok şey var. Doktorların genel popülasyonun bir örneklemesine değil, kliniklerinin test edilen müşterilere dayanarak tahminler yapmaları büyük bir problem” dedi. Irvine California Üniversitesi'nde nüfus sağlığı ve hastalık önleme doçenti olan Noymer, “Bu doktorların yaptığı şey, dürüst bir politika analizi yapıyor gibi görünmek için süreci baştan bozmaktadır" dedi. Konuyla ilgili konuşan bir başka uzman ise, “Bu doktorların dediklerini yapsaydık. Kaliforniya’da salgının önüne geçemezdik” yorumunda bulundu. Açıklamayı yapan doktorlara diğer doktor ve uzmanlar tarafından tepkiler ise gelmeye devam ediyor.