Dünya can, ABD İran derdinde! Darbe çağrısı yaptılar!

Dünya can, ABD İran derdinde! Darbe çağrısı yaptılar!
ABD eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve eski Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Ray Takeyh, Foreign Affairs dergisinde yayımlanan ortak makalelerinde “İran’a darbe” çağrısında bulundu.

ABD eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve eski Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Ray Takeyh, Dış İlişkiler Konseyi'nin (CFR) yayın organı olarak bilinen Foreign Affairs dergisinde yayımlanan ortak makalelerinde “İran’a darbe” çağrısı yaptı.

CFR, AKP’nin kuruluşu ve çözüm süreci dahil Türkiye’deki birçok kritik süreçte de “yönlendirici” rolü bulunuyor.

“TURUNCU DEVRİM(!)” METODU

İran’daki “devrim rejimi”nin hangi koşullarda ve ne şekilde devrilebileceğinin analiz edildiği 13 Nisan 2020 tarihli makalede önerilen yöntem oldukça tanıdık. Tıpkı Soros destekli “turuncu darbe”lerde olduğu gibi, sendikalar ve üniversite öğrencilerinin de dahil olduğu muhalif yapıların protestolarının desteklenerek aktif tutulmasını öngörüyor CFR.

Edelman ve Takeyh, İran’da, toplumun, petrol fiyatlarıyla sarsılan ekonomi ve COVİD-19 salgınıyla çöken sağlık sistemi yüzünden rejime karşı güvensizlik içinde olduğunu vurguladıkları makalelerinde, Amerikan Küresel Medya Ajansı’nın, Radio Farda ve Sedaye America’ya 30 milyon dolar harcadığını hatırlatıyor ve muhaliflere buralarda yaptırılacak programlar aracılığıyla İran halkının Amerikan etkisine sokulabileceğini savunuyor.

ABD, bu yöntemi El Cezire gibi Arap kanalları üzerinden Irak’ın işgali sırasında da denemişti.

BAŞROLDE YİNE CIA VAR

Edelman ve Takeyh, her ayrıntısını düşündükleri “darbe senaryosu”nda CIA’ye de “Kaçmak isteyen rejim muhaliflerinin ABD’ye getirilmesi ve burada korunması” rolünü veriyor.

İran ekonomisinin “örtülü fonlarla çökertilmesi” de CFR’nin sivil darbe alternatifleri arasında.