Dünya bu fotoğrafı konuşuyor: Keşke Yunan kazansaydı diyenler kaybetti

Dünya bu fotoğrafı konuşuyor: Keşke Yunan kazansaydı diyenler kaybetti
Samsun'da Milli Mücadele'nin sembollerinden Onur Anıtı'na düzenlenen çirkin saldırının ardından anıtın etrafında yapılan tepki gösterileri ve sosyal medyadan verilen tepkiler dünya gündemine oturdu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk''ün anıtına yapılan çirkin saldırının ardından, Milli Mücadele''nin ilk adımının atıldığı Samsun kenetlenmenin adresi oldu.

Kentte gün boyu süren protestoların ardından anıt çevresinde nöbet gece de devam etti.

Vatandaşın tepki protestolarının yanı sıra sosyal medyada oluşan tepki de dünya gündeminde yer aldı.

Akşam saatlerinde anıt önünde başlayan nöbet ile birlikte sosyal medya da kenetlendi. Samsunsporlu taraftarların meşalelerle anıt önündeki nöbete katılması büyüleyici karelerle ölümsüzleşirken, bu ana ilişkin paylaşımlar da dikkat çekti. Forza Şimşekler Taraftar Grupları Birliği adına yapılan açıklamada da "Yapılan bu menfur Saldırı Samsun ve Türk halkının onur ve gururuna yapılmıştır. Milli Mücadele şehir olan Samsun''umuzda bu tarz bir olayın tekrarının yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz" denildi.

NE OLMUŞTU?

Kimliği gizlenen iki kişi, İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı''nda yer alan milli mücadelenin simge eserlerinden Onur Anıtı''na halat bağlayıp çekmeye çalıştı.

Çirkin saldırıyı gerçekleştirenler, çevredekilerin tepkisi üzerine kaçtı. İhbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri, şüphelilerin kaçtığı aracın plakasını tespit etti ve aramaya başladı.

Kısa süre sonra yakalanan saldırganlarla ilgili Samsun Valiliği''nden yapılan açıklamada yapılan bu saygısızlığın asla kabul edilemeyeceği vurgulanırken, "Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı''na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

ONUR ANITI HAKKINDA

Samsun''da kentin en önemli simgelerinden biri olan Onur Anıtı, İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı''nda yer alıyor. Mustafa Kemal Paşa''nın 19 Mayıs 1919 Samsun''a çıktığı noktaya dikilen anıt, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı''nın başlangıcı sayılan anı simgeliyor.

Anıtın heykeli Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel''e 1927 yılında sipariş edildi. Yapımına 1928 yılında Viyana''da başlanan heykel, 1931 yılında tamamlanarak 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.

Tunçtan yapılan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,1 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metre.

 

İlgili Haberler