Dünya Sağlık Örgütü'nden endişe veren uyarı. Son 20 yılın en yüksek seviyesinde. Hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nden endişe veren uyarı. Son 20 yılın en yüksek seviyesinde. Hızla yayılıyor
Korona virüs salgının etkileri devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nden bir hastalık çağrısı daha geldi. Örgüt adına Cenevre'de yapılan açıklamada, kızamığın güçlü bir biçimde yayıldığını açıkladı. Böylece 2016'dan bu yana kızamıktan ölenlerin sayısı yaklaşık iki kat artmış oldu.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü, Cenevre'de yaptığı açıklamada, geçen yıl 207 bin insanın kızamık yüzünden yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

SON 20 YILIN EN YÜKSEK RAKAMINA ULAŞTI

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kayıtlara geçirilmiş kızamık vakalarının sayısı, 2019'da 870 binle son yıl 20 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Bir ülkede insanların kızamıktan korunması için çocuk ve yetişkinlerin en az yüzde 95'inin kızamık aşısı olması gerekiyor. Ancak DSÖ'ye göre aşı olanların oranı bundan düşük.

KIZAMIK YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

26 ülkede yaklaşık 94 milyon insanın korona virüs krizi yüzünden kızamık aşısı olamadığına dikkat çeken Örgüt, bu nedenle birçok ülkede şu sıralar kızamığın yayıldığını belirtiyor. Bu ülkelerin başında Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi gelişmekte olan ülkeler geliyor. Birçok ülke pandeminin yayılmasını frenlemek için sınırlarını kapatarak mali kaynaklarını Covid-19'la mücadeleye kaydırdı.

BELİRTİLERİ NELER?

Kızamığa yakalananlarda ateş, öksürük, nezle ve eklem ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ciltte kırmızı lekeler oluşuyor. Hastaların yüzde 7-8'si ateşli havale geçiriyor. Hastalık bağışıklık sistemini zayıflattığı için ölümle sonuçlanabilecek menenjite (beyin zarı iltihabı) de yakalanma tehlikesi doğabiliyor.

TEDAVİSİ YOK

Morbilli adı verilen virüsün neden olduğu kızamık hastalığının ilaç tedavisi yok. Çok bulaşıcı olan bir hastalık olan kızamıktan sadece aşı yoluyla korunmak mümkün. 

DSÖ, pandemi nedeniyle kızamık aşısı olunmasına yönelik kampanyaların olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor.

 

İlgili Haberler