Dünya Türk Forumu

Sayın okurlarım, geçtiğimiz Ekim ayının 20 ve 21’nci Çarşamba ve Perşembe günleri, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından, İstanbul’umuzun Büyük Cevahir Oteli’nde tertiplenen, Dünya Türk Forumu hakkında genel bilgileri geçen haftaki “Türk Dünyası Yine Canlanıyor” başlıklı yazımda sizlere özet olarak sunmuştum. Forumun yapıldığı otelin iki büyük salonunda, onbir ayrı oturumla iki günde tamamlanan toplantıda benim en büyük kazancım, Türk Dünyası sevdalısı dostlarla görüşme fırsatım oldu ve karşılıklı hasret giderdik.
Eski Devlet Bakanımız İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Ahat Andican’la, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal Hanım’la, İstanbul Ticaret Üniversitesi Prof. Dr. Nadir Devlet’le, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Sabir Rüstemhanlı ve eşi Azeri-Türk Kadınlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Tenzile Rüstemhanlı ile, eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ile, Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Azerbaycanlı Hanım Halilova ile, Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Orhan Kavuncu ile, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı ve Gökbayrak Dergisinin sahibi Seyit Tümtürk ile, Beykent Üniversitesi Prof. Dr. Metin Karaörs ve eşi Armağan Hanım’la, Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı eczacı Celal Öcal’la, Ahi Evran Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Zorlu ile ve Önce Vatan Gazetesi Haber Müdürü Kemal Sallı ile iki gün beraberliğimiz oldu.
Sayın okurlarım, Türk Dünyası Forumu, “Türk Konseyi Türk Diasporası ve Sosyoekonomik İşbirliği” ana teması üzerine odaklanmıştır. Toplantıya, bağımsız Türk dili konuşan ülkelerden ve Türk diasporalarının bulunduğu 60 ülkeden düşünce ve kanaat önderleri, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, Türkiye ve katılımcı ülkelerden ulusal parlamento üyeleri, Azerbaycan Diaspora Bakanı, Kosova Çevre Bakanı ve çeşitli seviyelerde protokol temsilcileri, ilgili uzmanlar ile medya temsilcileri katılmışlardır.
İki gün süre ile devam eden Dünya Türk Forumu’nda AKP’yi ve TC Hükümetini temsil eden hiçbir kişiye rastlanmamıştır. Forum sırasında, katılımcı kişi ve kurumlar hem ülkeleri hem de Türk Dünyası’nın ortak yararına birlikte çalışma kararı almışlar ve ilgili tüm kamu otoritelerinin dikkatlerine sunulmasını istemişlerdir.
İki gün süreli “Dünya Türk Forumu”nda siyasi platformun beğenilen konuşmacısı, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal Hanım kardeşimiz olmuştur. Sözlerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Dünya Türk Forumu” çalışmalarına teşviklerini ve başarı dileklerini ve tüm katılımcılara ayrı ayrı selam ve sevgilerini ileterek başlamıştır. Daha sonra konuşmasında; Dünyanın ekonomik, siyasi ve teknolojik manada önemli değişimler yaşadığı, bölgesel ve küresel düzeyde birlikteliklerinin oluştuğu bir süreçte yaşadığımızı belirterek konuşmasını şöyle sürdürmüştür: “Küresel stratejiler doğrultusunda uluslararası birlikteliklerin kurulduğu dünya siyasetinde, Türk coğrafyasındaki Türk devlet ve topluluklarının iktisadi-sosyal-kültürel ve stratejik yönden kurumlaşacağı işbirliği yapısının çok önemli bir yer tutacağı ve küreselleşmeye yeni bir anlam yükleyeceği ortadadır. Türk coğrafyasında yaşayan Türk halkları ve akrabalarının geçmişten gelen tecrübe, bilgi ve birikimleri vardır. Türk Dünyası kavramı içeriğinde yer alan siyasi, ekonomik, kültürel ve coğrafik alanları kapsayan Türk Devlet ve Toplulukları İşbirliği Konsepti’nin, Türkiye ve Bağımsız Türk Devletleri’nin genel siyasi yapısında biran evvel, en öncelikli konu olarak yer bulması en büyük temennimizdir. Türk Dünyasının bağımsız Türk Devletleri; başkalarının ortaya koyduğu bölgesel ve küresel projelerin uygulayıcısı değil, kendi özgün projelerinin senaristi, yapımcısı, yönetmeni ve başrol oyuncusu olmak zorundadır. Türk coğrafyasında soydaş ve akraba topluluklarla biz bir bütünün parçalarıyız. Türkiye tarihi ve sosyolojik açıdan parçaların en önemli ve en büyük kısmını teşkil ediyor.”
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları