Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu kuruldu

Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu kuruldu
Bir ilki gerçekleştirilen Yozgatlılar Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu’nu kurdu. Konfederasyonun dönem başkanı Ahmet Yılmaz, Yeniçağ gazetesi yazarı Dr. Arslan Tekin’e verdiği röportajda konfederasyonun kuruluş hikayesini ve amaçlarını anlattı.

Röportaj: Dr. Arslan TEKİN

A. TEKİN- Hedefiniz bütün dünyadaki Yozgatlıları bir araya getirme olduğunu söylüyorsunuz. Neler yapıyorsunuz?

A. YILMAZ - Önce dernekler sonra derneklerin üst çatısı federasyon federasyonunda üst çatısı konfederasyon. İstanbul’da ilk defa 1986 yılında kurulmuş bir Yozgat merkez derneği var. Ondan sonra Yozgat’tan göç çoğaldıkça, İstanbul’da nüfus arttıkça her ilçe ya da köy kendi derneğini kurmaya başlamış. Böyle bir dernekçilik furyası başlıyor. 2000’li yıllardan sonra İstanbul’daki dernek sayısı aşağı yukarı 20-25’i buldu. Öyle olunca federasyon çatısı altında toplanma fikri doğdu. 2003 yılına kadar İstanbul’da yaklaşık 15’e yakın Yozgat derneği vardı. 2003 yılında İstanbul Yozgatlılar Federasyonu’nun kurucu başkan yardımcısıydım Âdem Coşkunyürek kurucu başkanımız. Onunla beraber 7 arkadaş bir araya geldik  İstanbul Yozgatlılar  Federasyonu’nu kurduk.  Kurucu başkanı Âdem Coşkunyürek, ondan sonra Prof. Dr. Osman Altuğ federasyonumuzun iki yıl başkanlığını yaptı. daha sonra yine Mehmet Deniz 8 yıl başkanlığını yaptı. 2015 yılında da görevi ben devraldım.  

A. TEKİN - Konfederasyon fikri nasıl doğdu?

A. YILMAZ - İstanbul’da Yozgat federasyonu var Ankara’da yine aynı amaçla kurulmuş Ankara Yozgatlılar Federasyonu var. Kayseri’de, Bursa’da federasyonlar. Keza Tekirdağ’da Trakya Yozgatlılar Federasyonu var. Hollanda’da var. Avusturya’da var. Ankara’da yine hemşerilerimizin kurduğu demokrat dernekler federasyonu var. Bunlarla değişik ortamlarda, faaliyetlerde bir araya geliyorduk. Çok başlılık vardı. Farklı sesler çıkıyordu. Onun için Yozgat dışındaki Yozgat hemşeri federasyonlarıyız... Bir araya gelelim, hem Türkiye’deki hem Avrupa’daki federasyonlarımızı birleştirerek güç birliği yapalım. Güçlü bir şekilde ortak irade ortaya koyalım. Hem Yozgat sivil toplum kuruluşu olarak Yozgat’ta yapılabilecek işlerde de bir sivil gözle denetim mekanizması kurmuş olalım, dedik. 2011-2012 yıllarında bu düşüncelerle bir araya geliniyordu ama bir türlü hayata geçirilemiyordu. 2015 yılı itibariyle ben federasyon başkanlığını kazandıktan sonra bütün Türkiye’deki federasyon başkanlarını İstanbul’a davet ederek artık bunun olması konusunda öncülük ettik. 2018 yılında resmî olarak kuruluşunun yapılması konusunda karar aldık. Türkiye’deki diğer federasyonlarla beraber nisan ayında kuruluşumuzu gerçekleştirdik.

A. TEKİN - Adı neden “Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu”?

A. YILMAZ - Dünya Yozgatlılar konfederasyonu adı niye dünya oldu sadece Türkiye’de değil Türkiye dışındaki ülkelerde de bizim federasyonlarımız var. Avrupa’da var, Avusturalya’da var. Federasyon oluşmamış ülkelerde var. Almanya, Fransa, Belçika, Amerika’da resmî Yozgat derneklerimiz var. Buralarda da bu çatı altına alarak birlikte olalım, iş birliği sağlayalım, hem ekonomik konuda iş adamlarımızın birbirleriyle bağlantısı olsun, istedik. Ulaşabildiğimiz iş adamlarımızda memleketimiz için yapılabilecek ticarî faaliyetlerde, yatırımlarda biz onlara önayak olup kanalize edelim fikir doğdu. Bu amaçla adı “Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu” oldu.

A. TEKİN - Neler yapıyorsunuz? Kendi binanız var mı?

A. YILMAZ - Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu’nun merkezi Ankara’da. Ankara’da zaten Ankara Yozgatlılar Federasyonu’nun, Mamak’ta, kullanmış olduğu kendi binası var. Konfederasyonun merkezi de aynı yerde. Konfederasyonun tüzüğüne konfederasyon merkezinin Türkiye’nin başkentinde olması gerekiyor. Bizde dönem başkanlığı sistemi var. Her yıl bir federasyon dönem başkanlığı yapıyor. İlk yıl 2019 yılında Ankara Yozgatlılar Federasyon Başkanı Ahmet Koç dönem başkanlığını yaptı. 1 Ocak 2020 itibariyle dönem başkanlığı İstanbul’a geçti. Merkez değişmiyor ama başkanlar başkanlık federasyonun bulunduğu ile geçiyor. O federasyonun başkanı bir yıl süreyle dönem başkanlığını yönetiyor.

KONFEDERASYON OLARAK TEKİZ

A. TEKİN -  Başka illerin bu derece yaygın federasyon veya konfederasyon var mı?

A. YILMAZ - Konfederasyonu olanlar var. Dernekçilik, federasyon ve konfederasyon anlamında Yozgatlılar ciddi manada çok ilerde. Meselâ; Ankara Yozgatlılar federasyonu Türkiye’de kurulmuş ilk federasyon. 81 ilin ilk federasyonu. 2004 yılında kurulan İstanbul Yozgatlılar Federasyonu da İstanbul’da kurulan 81 ilin ilk federasyonu. Bu açıdan çok önemli. Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu derseniz o açıdan tek biziz.   

A. TEKİN -  Yozgatlılar İstanbul’da, Ankara’da sayıyla tespit edilebiliyor mu? Artık İstanbul’a yerleşmiş, Ankara’ya yerleşmiş büyükşehirler itibariyle İzmir’e yerleşmiş Yozgatlılar için bir araştırma yapıldı mı?

A. YILMAZ - Yapıldı. Şu an Türkiye’de Yozgat da dâhil ve yurtdışındaki Yozgatlı sayısı yaklaşık 1milyon 800 bin ile 2 milyon arasında tahmin ediliyor. Bunun 1 milyon 600-700 civarındaki resmen Yozgat nüfusuna kayıtlı olanlar Geri kalan 200-250 bin civarında da kimliklerini başka yere taşıyan aslen Yozgatlı olan kişiler anlamında 2milyon civarında bir sayı tahmin ediliyor. Şu an Yozgat’taki nüfus 390-400 bin. Geriye kalan 1 milyon 500 bin, 1 milyon 600 bin civarındaki nüfus Yozgat dışında yaşıyor. Ankara’da sadece 400 bin ile 500 bin civarında seçmen var. Nüfus olarak 600-700 bin civarındaki bir sayıya tekabül ediyor. İstanbul’da 150 bin resmî kayıtlı nüfus var. Gayriresmî nüfusla 180-200 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Kayseri’de bir 200 bin İzmir’de 30-40 bin, Bursa’da 50 bin civarında Yozgatlı olduğunu biliyoruz.

A. TEKİN -  Konfederasyon olarak Yozgatlılara destek için ne gibi çalışmalar var?

A. YILMAZ - Konfederasyon olarak bütün federasyonlarımızın yapmış olduğu işleri öncelikle koordine etme, iş birliğini sağlama amacındayız. Bütün illerdeki ve Avrupa’daki federasyonlarımızla öncelikle iletişimimizi geliştireceğiz. Sonra iş birliğine gideceğiz. Bulunduğumuz illerde veya ülkelerdeki Yozgatlıları harekete geçirerek ortak icraat yürütmek  istiyoruz. Avrupa ve Türkiye yeni yeni entegre olmaya başladı. Ciddi manada Yozgatlı Avrupa’daki hemşerilerimiz suiistimal edilmiş. Ciddi manada kandırılmışlar. Hep istismar edilerek paraları alınmış. Türkiye’ye geldiklerinde yabancı gözüyle bakılarak çok farklı uygulamalarla karşı karşıya bırakılmışlar. Maalesef insanlarımız biraz güven krizi oluşmuş. Özellikle Yimpaş ve Kombassan gibi bu tür holdinglerin yut dışındaki yapmış olduğu faaliyetler maalesef Türkiye’ye yansımasında ciddi manada bir güven kriziyle karşı karşıya gelinmiş. Yakın zamanda Almanya’daydım. Orada  teşkilâtlanmalarımıza başlattık. Avusturya’dan, Hollanda’dan, Almanya’dan, Fransa’dan, Belçika’dan gelen temsilcilerimiz oldu. Orda teşkilâtlarımız şu şekilde: Federasyon olan ülkelerde federasyonlarla birlikte başkanlarımızla, derneklerimizle birlikte çalışıyoruz. Federasyonun olmadığı ülkelerde de Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde de federasyonlaşmaya gitmek için alttaki dernekleri bir araya getirerek ülke çapında federasyon kurmalarını, eğer derneklerimiz yoksa bulunduğu bölgelerde hemşerilerimiz yoğun bölgelerde sevilen, itibar edilen isimleri tespit edip o şehrin temsilcisi resmî görevlendirmelerini yapıyoruz.

“İŞ GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRECEĞİZ”

A. TEKİN -  İş gücünü birleştirme de düşünülüyor mu?

A. YILMAZ - Tabiî ki. Asıl amaç hem insanlarımızın birbirleriyle ticaret yaparak birbirlerine destek olmaları, daha sonra işe ihtiyacı olanı hemşerilerimiz varsa onları iş güç sahibi yapmak, aş sahibi yapmak için faaliyet gösteriyoruz. Eğitim alanında çalışmamız var. Biliyorsunuz İstanbul’da Yozgatlılar Kültür Merkezi ve Öğrenci Yurdu yapıldı. Tamamı Yozgatlı hemşerilerimizin maddi katkılarıyla yapıldı. Hayırseverlerimizin 100 kişilik erkek öğrenci yurdumuz var. Onların yüzde 80-90’ıburslu okuyor.

A. TEKİN -  Kızlar için ayrı bir bölüm yok mu?

A. YILMAZ - Şimdilik erkek öğrenci yurdu var. İnşallah kız yurdu da yapacağız. Onlarla ilgili bir şey yapamadığımız için, yurt yapamadığımız için öncelikle burs veriyoruz. Dışardaki kızlarımızı tercih ediyoruz. İhtiyaç sahibi 250’ye yakın kızımıza İstanbul’da biz federasyon olarak burs veriyoruz. Hem yurttaki öğrencilerimize veriyoruz hem de dışardaki öğrencilerimize veriyoruz. Aynı zamanda hem konfederasyon bünyesinde hem de İstanbul Yozgatlılar federasyonu bünyesinde üniversite öğrencileri birimi oluşturduk. İstanbul’da ve Türkiye’deki tüm üniversitelerde, Yozgat’ta üniversite öğrenci teşkilâtları temsilcilikleri oluşturarak kendi içerisinde öğrencilerimizin de işbirliği hâlinde olmasını sağlıyoruz. Geleceğe dönük planları varsa, akademik planlar olabilir, iş planları olabilir, değişik kariyer planları olabilir, onlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İstanbul Yozgat Federasyonu olarak ta bunu biz 3-4 senedir yapıyoruz. Bir de kadınlarımızla ilgili çalışmalarımız da var. Aynı öğrencilerimiz gibi, her ilde ve Avrupa’da kadın kollarımızın temsilcilerini atadık. Onlar da kendi içerisinde artık bir iş birliğine gitmeye, bir şeyler yapabilme gayreti içerisinde olmaya başladılar. İşte bu kültür ziyaretleriyle başlayabilir. Bizim İstanbul’da misafirhanemiz var. Yaz döneminde, kadın kollarımız İstanbul’a kültür ziyareti yapabilirler. Eğitim ve sosyal yardımlar anlamında da kadınlar daha hassaslar. Memleketimizde bazı kampanyalar oluyor. Bunu görüyoruz. Kadınlar öncelik ediyorlar. Onlar bu işe el atarlarsa erkekler hayır diyemiyor.

A. TEKİN - Yozgat’a yatırım için bir faaliyet var mı?

A. YILMAZ Yozgat’a yatırım açısından Yozgat Valiliği 3 senedir bir çalıştay yapmaya çalışıyor. Maalesef çok verimli sonuç alınamıyor. İkisi Yozgat’ta yapıldı. Biri geçenlerde iki ay önce İstanbul’da yapıldı. Çok güdük kalıyor, işin içinden çıkamıyorlar. Konfederasyonumuz bu işin içerisine alınmadı. Niye alınmadığını bilmiyoruz. Valilik, İstanbul’da, vizyon olarak yetersiz, esnaf statüsündeki Yozgatlılar İş Adamları Derneği ile yürütmek istediler. Federasyon ve konfederasyonu işin içerisine katmadan böyle bir oluşum yapmaya çalıştılar. Ama görüntüde kalabalık çok…Sap çok dene yok derler. İş adamı sonuçta kazanmak ister. Memleketini tercih etse de zarar edeceği bir işin içerisinde olmak istemez. Bürokratik engellerle karşılaşmak istemez. Onu motive etmek gerekiyor. Bunun biraz eksik kaldığını düşünüyorum. Yurt dışında da çok ciddi manada iş adamlarımız var. Çok ciddi manada Avrupa’nın her şehrinde bir teşkilâtlanma başkanı bir iş adamları başkanı şeklinde örgütlenmeye çalışıyoruz. O açıdan da çözüm noktasında ciddi anlamda daha hızlı hareket edebiliyoruz. Avrupa’daki hemşerilerimiz arasında iş adamları derneklerinin yönetimlerinde başkanlıklar yapanları gördük. Bizim şu an genel başkan yardımcımız Gencay Koyunbaşıoğlu bizim Türkiye’deki Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu’nun iş adamları ve yatırımlarda sorumlu genel başkan yardımcılığını yapıyor. Bu arkadaşımız Avrupa’da yetişmiş iyi bir ekonomist. Avrupa’daki 5 Türk kökenli iş adamı derneğimizi bir araya getirerek, bunun içerisinde MÜSİAD’ı da var, ASKON’u var, Alevî iş adamları derneğimiz de var. Diğer derneklerle bir araya getirerek bir platform kurmuşlar. Ve Türkiye’ye yatırım yapıyorlar. Bunun da Türk-Alman Yatırım Birliği diye de bir birlik kurulmuş. Onun da başkanlığını bu arkadaşımız yürütüyor. Avrupa’daki ve Türkiye’deki yatırımcılarımızı, iş adamlarımızı ortak havuz içerisinde birleştirebilirsek ticaretin gelişeceğini düşünüyoruz. Eğitim alanında destek alacaksanız ekonomisi güçlü olan insanlardan eğitim desteği isteyebiliyorsunuz. Ekonomi o yüzden önemli. İş adamlarımızı güçlendirmemiz, önlerini açmamız lazım. Sadece Avrupa’da değil, Amerika’da, Kuzey Afrika ülkelerinde, Uzakdoğu ülkelerinde de kendini kanıtlamış, oralarında çok iyi iş yapan hemşerilerimize ülke temsilcilikleri vererek, gerek Türkiye ile bağlantı sorunu olan, gerek o ülkeler içinde problem yaşayan insanların sıkıntıların gidermede yavaş yavaş neticeler almaya başladık.