Dünyaca ünlü banka açıkladı: 8 gün sonra alınacak dolar kararı ortaya çıktı

Dünyaca ünlü banka açıkladı: 8 gün sonra alınacak dolar kararı ortaya çıktı
Dünyanın önde gelen bankaları arasında yer alan HSBC, Türkiye'ye yönelik yayımladığı rapor ile TCMB'nin 26 Ekim'de alacağı faiz kararına yönelik tahminini paylaştı. Açıklanacak PPK kararı, dolar kurunun kaderini belirleyeceği gibi, kredili ürünlerin kullanımında da önemli etken olacak.

Yıllardır sürdürülen faiz indirimleri neticesinde Türkiye'de enflasyonun rekor kırması ve Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında günden güne değer kaybetmesi ekonomi modelinde köklü bir değişikliğe gidilmesine neden olmuştu.

Haziran ayında göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma sürecinin başladığını belirtirken, yapılan ilk 4 PPK toplantısında da kesintisiz bir faiz artırımına gidilerek politika faizleri 4 aylık sürede yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 30'a yükseltildi.

Bankaların bireysel ve ticari müşterilerine sunduğu kredi faizlerine referans olan, kredi kartı ve kredili mevduat hesapları gibi ürünlerde ise doğrudan belirleyici konumda bulunan politika faizleri için İngiltere merkezli dev banka HSBC'den yeni bir rapor yayımlandı.

DOLAR SAHİPLERİNİN KADERİNİ BELİRLEYECEK KARAR NE OLACAK?

26 Ekim tarihinde toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 250 baz puanlık faiz artırım kararı alacağı yönünde tahminde bulunan HSBC, birçok finans kuruluşunun gerisinde konumlanarak dolar sahiplerine önemli bir mesaj verdi.

Ekonomistler, bir süredir piyasaların 500 baz puanlık bir artırım yönünde fiyatlamaya gittiğini belirtirken, politika faizlerinin yüzde 35'e çıkacağına yönelik tahminin gerçekleşmemesi halinde son günlerde yeni bir yükseliş serisine başlayan dolarda yukarı yönlü yeni atılımlar görülebilir.

BEKLENTİLERİN ALTINDA KALAN FAİZ, YENİ BİR DOLAR ŞOKUNU TETİKLEYEBİLİR

Dünyanın önde gelen bankalarından Morgan Stanley, geçtiğimiz haftalarda yayımladığı rapor ile 26 Ekim'de 500 baz puanlık faiz artırımı beklentisinde olduklarını belirtmiş olsa da, toplantı tarihine yaklaşıldıkça paylaşılan raporlara yönelik ilgi daha da yukarı çıkmakta.

Türk lirasının, dolar, Euro ve emtialar karşısındaki değerini belirleyen önemli faktörler arasında yer alan parasal sıkılaşma sürecinin hangi yöne evrileceği de gelecek toplantıda alınacak karar ile yakından ilişkili. Türkiye'de görülmesi beklenen yıl sonu enflasyonun yüzde 70 seviyelerine yaklaşması ve TCMB'nin mevcut enflasyonun çok altında faiz sunmaya devam etmesi, aradaki makasın hızla kapanacağı yönündeki görüşü zedeleyecek yeni kararların alınması halinde yeni bir döviz şoku yaşatabilir.

DÜNYANIN BÜYÜK BANKALARI FAİZ KONUSUNDA AYRIŞTI

Bu doğrultuda dünyanın iki dev bankası birbirinden ayrılırken, İngiliz devi HSBC'nin Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner imzasıyla dün yayımlanan notta, TCMB'den 250 baz puanlık faiz artışı beklendiği belirtildi. Ayrıca raporda, yıl sonunda politika faizinin yüzde 32,5 olacağı öngörülüyor.

HSBC'den yapılan açıklamada "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajını vermişti. Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir" olarak kaydedildi.

TCMB, son dört toplantıda faiz artırımına giderken; eylül toplantısında bir haftalık repo faizini (politika faizi) 500 baz puanlık artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a çekmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar