Dünyaca ünlü bankalar Türkiye raporunu güncelledi

Dünyaca ünlü bankalar Türkiye raporunu güncelledi
Dünyaca ünlü bankalar Goldman Sachs ve Deutsche Bank Türkiye için yıl sonu enflasyon beklentisini güncelledi. Goldman Sach yüzde 16'ya çıkarırken Citigroup TCMB'den bu sene faiz indirimi beklemediklerini belirtti. Deutsche Bank ise yüzde 15’ten yüzde 16’ya revize ettiklerini duyurmuştu.

Dünyaca ünlü bankalar piyasa tahminlerini güncelledi

Bloomberght''de yer alan habere göre, müşterileriyle paylaştığı bir notta Goldman Sachs “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zam ve bugün yaşanan yukarı yönlü sürpriz sonrasında yıl sonu tahminimizi yüzde 16’ya çıkarıyoruz” diyen Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dördüncü çeyrekte faizleri çok az indirebilme imkanı olacağını vurguladı.

Citi ise enflasyon verisi sonrasında “Parasal gevşeme için koşullar giderek daha zor hale geliyor. Kasım ya da Aralık’ta makul bir faiz indirimi beklemiyoruz” dedi.

Barclays de Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13,8’den 14,8’e çıkarırken TCMB’nin dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık bir faiz indirimi yerine 250 baz puanlık bir indirim yapmasını bekliyor.

ÜFE-TÜFE MAKASI ZİRVEDE
Tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,53 artış kaydederek Mayıs 2019''dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu''nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatlarında aylık artış ise yüzde 1,94 olarak kaydedildi.

TÜİK verileri Haziran ayında üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin hız kesmeden devam ettiğini gösterdi. Buna göre üretici fiyat endeksi Haziran''da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,89 olurken üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki fark da zirveye yükseldi.

DEUTSCHE BANK''TAN DOLAR VE ENFLASYON GÜNCELLEMESİ
Deutsche Bank yayımladığı bir araştırma raporunda, elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan zamlar sonrasında yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 15’ten yüzde 16’ya revize ettiklerini duyurmuştu.

Doğalgazın enflasyon sepetindeki ağırlığının yüzde 1,69 ve elektriğin yüzde 2,71 olduğunu belirten kurum, bu zamların enflasyona doğrudan etkisinin 61 baz puan olacağını söyledi.

Temmuz ayı enflasyon verisiyle beraber Temmuz başında yapılan zamların etkisinin daha iyi anlaşılabileceğini vurgulayan Deutsche Bank, Temmuz ayında enflasyonun hızlı bir şekilde artarak yüzde 18’in üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.

Dolar/TL için yıl sonu tahminini de 9,00’dan 9,50’ye güncelleyen kurum, son açıklanan zorunlu karşılık önlemlerinin alışılmadık para politikası önlemlerine geri dönüldüğüne dair sinyaller verdiğinin altını çizdi.

İlgili Haberler