Dünyaca ünlü Türk tarihçi hayatını kaybetti!

Dünyaca ünlü Türk tarihçi hayatını kaybetti!
Dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık, 100 yaşında hayatını kaybetti.

26 Mayıs 1916'da İstanbul'da doğan ve ses getiren araştırmaları neticesinde 'hocaların hocası' olarak anılan Tarihçi Yazar Halil İnalcık, Ankara'da uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, Tarihçi Yazar İnalcık'ın vefatıyla ilgili "Halil Hoca hakkında yarın yazacağım ama şimdilik şunu söyleyeyim: Türk tarihçiliğinin yerini hakkıyla edinmiş son büyük ismiydi. Eserleri, şimdi artık pek mevcut olmayan klasik eğitimin ve tarihin mutlaka belgeyle yapılması gereğinin önemini zaten göstermektedir. İlmin başı sağolsun." dedi.

HALİL İNALCIK KİMDİR?

Eylül 1916’da İstanbul’da doğdu. Kırım göçmenidir. Çocukluğu savaş yıllarında geçti.

İlk tahsilini Ankara Gazi Mektebi'nde yaptı. Orta öğretimine bir yıl Sivas Muallim Mektebi'nde devam etti. Orta tahsilini 1931'de Ankara'da Gazi Muallim Mektebi'nde tamamladı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk öğrencilerindendi. Yakınçağ Bölümü'nde, doktorasını da tamamladıktan sonra, 1942-1972 yılları arasında öğretim üyeliği yaptı, Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne Osmanlı tarihi dersleri verdi. 1993'te Bilkent Üniversitesi'ne geçti. Bir çok Osmanlı tarihçisinin hocalığını yaptı.

Uluslararası yayınevlerinden çok sayıda kitap yayımladı. Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterildi.