Dünyada ilk defa bir bitki tarafından selfie çekildi

Dünyada ilk defa bir bitki tarafından selfie çekildi
Bir tesis, dünyanın ilk bitki destekli selfie'nin çekildiğini açıkladı. Bunun için bitkinin ürettiği atık enerji, mikrobiyal yakıt hücreleri tarafından yakalandı ve enerjiye çevrildi. Böylelikle bitki, her 20 saniyede bir kendi selfie çekimini yaptı.

Londra Zooloji Derneği’nden yapılan açıklamaya göre bir bitki, dünyada ilk defa selfie çekmeyi başardı. ‘Eğrelti Pete’ olarak adlandırılan ve bir eğreltiotu olan bu bitki, tesis tarafından kurulan bir düzenekle ürettiği atık enerjiyi kullanarak her 20 saniyede bir deklanşöre basmayı başardı.

Doğayı koruma çabalarıyla yapılan bu deneyin ardından bilim insanları, gölgeyi seven bitkilerin ürettiği düşük enerji seviyeleriyle birlikte fotokapanları tetikleyebileceğini, bu sayede yağmur ormanlarının daha iyi izlenebileceğini ve teknolojinin artırılıp benimsenebileceğini söylüyorlar. Bu noktada bilim insanlarının nihai amacı bitkileri, vahşi ortamdaki fotokapanlara ve sensörlerine güç sağlamak için kullanmak.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Webtekno'nun haberine göre, bitkiler, ürettikleri glikoz ve oksijeni (fotosentez) kullanarak güneş ışığını enerjiye dönüştürür. Oksijen atmosfere salınırken glikoz ise bitkinin etrafından dolaşır ve bir kısmı atık bir ürün olarak köklerden toprağa atılır. Toprakta bulunan mikroorganizmalar ve bakteriler daha sonra proton ve elektron formlarında daha fazla enerji açığa çıkararak bu glikozu parçalar.

Ardından bu enerji bir anot ve bir katot kullanılarak mikrobiyal yakıt hücreleri tarafından yakalanır ve bir süper kondansatör şarj edilir. Bu kondansatör tam kapasiteye ulaştığında ise güç kesilir ve fotoğraf çekilir. Bu noktada araştırmacılar, tek bir yakıt hücresinin 0,1 miliWatt güç üretebildiğini belirtiyor. Bu denemede her 20 saniyede bir fotoğraf çekmek içinse birbirine bağlı hücreler kullanıldı.

Bu deneyde kullanılan kamera, Xnor.ai adlı bir Amerikan yapay zekâ şirketi tarafından geliştirildi. Ultra düşük güçlü teknolojiyle çalışan bu kamera, bu sayede günün her saatinde aktif kalabiliyor.

Deneyi yapan ekip, gölgede çalışan bu mikrobiyal yakıt hücrelerinin oldukça etkili olduğunu ve diğer pahalı pil biçimlerine ihtiyaç duymadığını söylüyor. Ekibin gelecek planları arasındaysa bu teknolojiyi geliştirerek güneş enerjisiyle çalışan fotokapanlar için kullanmak bulunuyor.