Dünyanın 3000 yıllık kerpiç apartmanları yağmurdan eriyor

Dünyanın 3000 yıllık kerpiç apartmanları yağmurdan eriyor
Yemen’in başkenti Sana’yı vuran şiddetli yağmur ve sel, UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan tarihi bölgeye de ağır hasar verdi. Eski kent bölgesinde ki kerpiç evlerden 111’inin yıkıldığı ya da kısmi hasar aldığı belirtildi.

Yemen'in başkenti Sana'nın "eski şehir" mahallesinde bulunan, UNESCO Kültür Mirası listesindeki tarihi kerpiç evler, aşırı yağışlar sonucu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca hükümet yardım talebinde bulundu.

2015 yılında başlayan iç savaş sebebiyle büyük ölçüde tahrip olan başkent Sana'nın "eski şehir evleri" 11. yüzyıldan bu yana orijinal yapısını koruyordu.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri nisan ayından bu yana şiddetli şekilde devam eden aşırı yağış ve su baskınları sebebiyle, tarihi mahalledeki 107 evin çatısının bazı kısımlarının çöktüğünü, bölgede bulunan yaklaşık 5 bin evin de tehlike altında olduğunu açıkladı.

Yemen'in en önemli tarihi bölgelerinden 2 bin 500 metre rakımdaki eski şehir mahallesi 1997 yılında Antik Yapılar Kanunu çerçevesinde koruma altına alınmıştı.