KURU FASULYE / TÜRKİYE
Beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılan kuru fasulyede çoğunlukla soğan ve domates salçası kullanılır. Yemeğe tercihen sebze veya et de eklenebilir.
KURU FASULYE / TÜRKİYE
Beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılan kuru fasulyede çoğunlukla soğan ve domates salçası kullanılır. Yemeğe tercihen sebze veya et de eklenebilir.
YEMİSTA / YUNANİSTAN
Özellikle yaz aylarında tüketilen bir dolma çeşidi olan Yemista yapımında hem renkli biber, hem de domates kullanılabilir. İsteğe göre pirinçli veya kıymalı pirinçli versiyonları mevcuttur.
FRITTO MISTO / İTALYA
Fritto Misto, karışık kızarmış deniz ürünlerini içerir. Panelenmiş mezgit fileto ve kalamar, deniz mahsullerinden börek, roka ve beyaz sriracha sos eşliğinde servis edilebilir.
PARMIGIANA / İTALYA
Kızartılmış ince patlıcan dilimlerinin peynir ve domates sosuyla kaplanarak fırında pişirilmesiyle hazırlanır.
TEMPE / JAVA - ENDONEZYA
Fasulyelerin Rhizopus oligosporus adlı özel bir mantar ile kontrollü fermantasyon yoluyla birbirlerine bağlanması ile üretilir.
FEIJOADA / BREZİLYA
Feijoada adı Portekizce'de 'fasulye' anlamına gelen feijão'dan türetilmiştir. Portekizce konuşulan dünyada çeşitler hazırlanırken, temel malzemeleri fasulye ve taze domuz eti veya sığır etidir.
JAPCHAE / GÜNEY KORE
Kore mutfağında tavada kızartılmış erişte ve sebzelerden elde edilen tatlı ve tuzlu bir yemektir.
RATATOUILLE / FRANSA
Ratatuy, geçmiş zamanlarda genellikle yoksul köylülerin yemeği sayılırken, sebze artıkları bir arada kaynatılır ve yenilirdi.
XX. yüzyılda (1930 yılında) Nice bölgesinde yaz mevsiminde taze sebzelerden hazırlanan yemek ünlendi. Orijinal tarif biber, domates, soğan ve sarımsak içerir.