Dünyanın ilk elektrikli ralli otomobili üretildi

Dünyanın ilk elektrikli ralli otomobili üretildi
Elektrikli otomobillerin kullanım alanı gün geçtikçe yayılırken Opel'den dikkat çeken bir hamle geldi. Opel, Corsa için geliştirdiği elektrik bataryalı model üzerine yaptığı çalışmaları temel alarak yeni bir ralli otomobili üretti.

Motor sporları, çok uzun süredir otomobil üreticilerinin yeni teknolojilerini test etmeleri için özel bir alan oluşturuyor. binek otomobillerde gördüğümüz pek çok teknolojinin kökeninde ralli ya da Formula 1 otomobillerinde kullanılan teknolojiler var. 

Bu defalık durum tersi şekilde işliyor. Opel, binek otomobiller için geliştirdiği elektrikli motor sistemini rallilerde deneyecek. Araç, binek modelde de kullanılan 50kWh lityum iyon bataryadan güç alan motora sahip. Aracın toplam güç üretimi ise 136 beygir. Motor performansı ralli aracında da değişiklik göstermeyecek. 

FRANKFURT'TA TANITILACAK

Perşembe günü görüntüsü paylaşılan araç, Eylül ayında 2019 Frankfurt Motor Show’da karşımıza çıkacak. Opel araca henüz bir isim vermediği için Corsa-e ralli otomobili diye adlandırılıyor.

Corsa-e’yi ralliye hazırlamak için aracın yapısında bazı değişiklikler yapılacak. Daha hafif bir şasiye sahip olacak olan aracın içine şasi altı koruması ve yuvarlanma kafesi adı verilen, borulardan oluşan güvenlik kafesi yerleştirilecek. Araçta ayrıca yangın söndürücü ve kaput ile bagaj kapağının çabuk açılmasını sağlayacak sistemler bulunuyor. Aracın kullanıcıları hiçbir elektronik sürüş yardımından faydalanamayacak. Sürücü için ön panelde daha geniş bir motorspor veri paneli bulunacak.

Aracın fren sistemi özel olarak geliştirildi. Yanlara doğru yapılan manevralarda da fren yapabilen bu sistem, yenileyici özelliklere sahip. 

Alman firmanın planı, bu aracı ADAC Opel e-Ralli Kupası’nda şimdilik 15 müşteriye satmak. Yarışlar, Almanya çapındaki çeşitli yarış etkinliklerinde yapılacak. Opel, 2021 yılında en iyi pilotları belirlemek için sıralama turları da yapacak. 

Yeni Corsa-e Ralli otomobili yaklaşık 50 bin euroya satılacak. Opel’in satışları ne zaman başlatacağı bilinmiyor. Tahminler ise önümüzdeki ay düzenlenecek olan fuarda aracın satışa çıkacağı, en azından ön siparişlerinin alınacağı yönünde.