Dünyanın kurtulmasının tek yöntemi var

Dünyanın kurtulmasının tek yöntemi var
Enerji Geçiş Komisyonu'nun raporuna göre, dünya son iki yüzyılda 2 derece daha ısındı. Bu oranın düşürülmesi için tüm ülkelerin elini taşın altına koyması gerekiyor.

Yoğun endüstrileşme ve insani faaliyetler nedeniyle dünya son iki yüzyılda ortalama 2 derece daha ısındı. Bunun sonucunda son günlerde ardı ardına küresel sıcaklık rekorları kırılıyor. Emisyonlardaki artış, iklim değişikliğine ve yerleşim alanlarının yok olmasına neden oluyor.

İngiltere merkezli Enerji Geçiş Komisyonu tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 yılına kadar küresel olarak net sıfır emisyona ulaşmak, tahmini olarak yılda yaklaşık 2 trilyon dolarlık ek yatırıma veya küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1-1,15'ine mal olacak. 2016 yılında yürülüğe giren ve 175 ülke tarafından onaylanan Paris İkilim Sözleşmesi'ne göre, bu yüzyılın sonunda dünyanın 1,5 santigrat dereceden daha fazla ısınmaması için küresel karbon emisyonlarının net olarak sıfıra düşmesi hedefleniyor.

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana, küresel ısınma ABD ve Avrupa Birliği'ne en az 4 trilyon dolara mal oldu ve tropikal ülkeler, iklim değişikliği nedeniyle yüzde 5 oranında fakirleşti. Enerji geçiş Komişsyonu, 2050 yılına kadar karbonsuz bir ekonomi elde etmeyi taahhüt eden ArcelorMittal, HSBC, BP, Shell, Orsted ve Bank of America da dahil olmak üzere 40 enerji üreticisi, sanayi şirketi ve finans kuruluşundan oluşuyor.