Dünyanın yüreği ağzına geldi... Füzeler ateşlendi, savaş uçakları havalandı

Dünyanın yüreği ağzına geldi... Füzeler ateşlendi, savaş uçakları havalandı
Gelen son dakika haberlerine göre, Çin'in yanı başında fırlatılan füzeler dünyanın gözünü bir anda sıcak noktaya çevirdi. Amerikan Associated Poress (AP), onlarca helikopterin yanı sıra yerdeki tankların da arka arkaya ateş açtığını aktardı.

Çin'in işgal tehdidi savurması üzerine savaş uçakları ve helikopterler havalandı, karadan füzeler ateşlendi. Çin'in bağımsızlığını tanımadığı Tayvan, muhtemel bir işgale karşı Taichung yakınlarında 8 bin askerin katıldığı bir gövde gösterisi gerçekleştirdi.

Han Kuang adı verilen ülkenin geleneksel büyük tatbikatından fotoğrafları, uluslararası haber ajansları Reuters ve Associated Press (AP) dünyaya servis etti.

Tatbikatın en çarpıcı detayı, karadan ve havadan füzelerin fırlatılması oldu. Tayvan ordusu, adanın Çin'e bakan sahilinden havadan füze denemesi gerçekleştirdi. Gerçek mermilerin ateşlendiği gövde gösterisinde F-16 savaş uçakları ile yerel Cihng-kuo jetleri karadaki hedefleri yerle bir etti. AP, onlarca helikopterin de füzeler fırlattığı tatbikatta yerdeki tankların da arka arkaya ateş açtığını aktarıyor.

ASKERİ FAALİYETLERİNİ ARTIRDIĞINA VURGU YAPIYOR

Reuters ise, Çin'in 2020'yle birlikte Tayvan etrafında bombardıman uçaklarını uçurup askeri faaliyetlerini artırdığına vurgu yapıyor. Tatbikatı izleyenler arasında, Tayvan lideri Tsai Ing-wen de vardı. Yeşil askeri üniforma giyen Tsai'nin başına da askeri kask taktığı göze çarptı. "Dünyanın ülkemizi korumak için gösterdiğimiz çaba ve kararlılığı görmesini istiyorum" diyen Tayvan lideri Tsai, Ocak ayında yeniden seçilmişti. Çin ve dünyanın dikkatini Tayvan'a çeken tatbikat beş gün sürecek ve Cuma günü sona erecek.

Çin'li üst düzey bir generalin Mayıs ayı biterken Tayvan'a saldırabileceklerini söylemesi, dünyayı alarma geçirmişti.

Çin Merkez Askeri Komisyonu Müşterek Kurmay Dairesi Başkanlığı'nın başındaki General Li Zuocheng, bağımsızlığı engellemek için askeri seçeneceğin masada olduğunu belirterek işgal sinyali verdi:

"Barışçıl birleşme imkanı ortadan kalkarsa, Halk Kurtuluş Ordusu olarak, bölücü entrikaları ve eylemleri kararlı şekilde dağıtmak için gerekli tüm adımları atacağız. Tayvan Boğazı'ndaki durumu dengelemek ve kontrol etmek için gerekli tüm önlemleri alma seçeneğini saklı tutuyor ve kuvvet kullanımı olmayacağına yönelik söz de vermiyoruz."

.jpg