Dünya’ya doğru hızını artırdı geliyor. 3 futbol sahası büyüklüğünde... Resmen tarih verdiler

Dünya’ya doğru hızını artırdı geliyor. 3 futbol sahası büyüklüğünde... Resmen tarih verdiler
Bilim insanları, 3 futbol sahası büyüklüğündeki Apophis isimli göktaşının Yarkovsky etkisi ile hızını artırdığını ve 2068 yılında Dünya'ya çarpabileceğini açıkladı. Uzmanlar, göktaşının 2029 yılında da dünyanın çok yakınından geçeceğini duyurdu.

Bilim dünyası ile ilgili çok önemli bir haber resmen duyuruldu. İndependent Türkçe’de yer alan habere göre adını kaos tanrısından alan üç futbol sahası büyüklüğündeki asteroidin Dünya’ya yaklaşırken hızlandığı ortaya çıktı. Uzmanlar, asteroid hakkındaki son araştırmanın detaylarını da kamuoyuna duyurdu. Bilim insanları, Apophis'in 2068'de Dünya'ya çarpma olasılığını artırdığını iddia ediyor.

HIZLANDIĞI KEŞFEDİLDİ

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, Apophis isimli göktaşının Yarkovsky etkisi olarak bilinen bir fenomen nedeniyle hızlandığını keşfetti.

GÜNEŞ IŞIĞI TARAFINDAN İTİLİYOR

Bulgulara göre Apophis, Güneş ışığı tarafından itiliyor ve göktaşının bazı kısımları diğer bölgelerden daha hızlı ısınıyor. Yarkovsky ivmelenmesi de burada devreye giriyor.

Göktaşının keşfedildiği 2004'ten beri gökyüzündeki hareketini izleyen astronom Dave Tholen, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: 

Bu yıl içinde Subaru teleskobuyla yaptığımız yeni gözlemler, Apophis'in Yarkovsky ivmesini ortaya çıkardı. Asteroidin tamamıyla yerçekimsel bir yörüngeden yılda yaklaşık 170 metre uzaklaştığını gösterdi. Bu da 2068’de Dünya’ya çarpacağı senaryosunu gündemde tutmak için yeterli.

880 MİLYON TONLUK TNT PATLAYICISI

Astronomların tahminine göre, eğer gerçekleşirse, çarpışmanın şiddeti aynı anda patlayan 880 milton tonluk TNT’ye eşit olacak.

Aphophis ayrıca 13 Nisan 2029 Cuma günü Dünya'nın "son derece yakınından" geçecek. Bu yakın geçiş sırasında göktaşının çıplak gözle görülebileceği belirtiliyor.

Kaynak: İndependent Türkçe