Edirne'de altyapı sorunu olmayacak

Edirne'de altyapı sorunu olmayacak
Belediye Başkanı Gürkan, Edirne'nin altyapı hizmetlerini 3 yıl içinde tamamlayacaklarını ve bu sayede kentin 2050 yılına kadar böyle bir sorun yaşamayacağını söyledi.

Sümeyra Kırca / İstanbul

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yerel yönetim olarak Edirne'ye yaptıkları yatırımları YENİÇAĞ'a anlattı. 2014 yılında göreve geldiklerinde Edirne'de en büyük sorunun altyapı sorunu olduğunu fark ettiklerini anlatan Recep Gürkan, "İçme suyu şebekemiz neredeyse iflas etmiş durumdaydı. Kanalizasyon ve yağmur suyu toplama konusunda belli bölgelerde sıkıntılar vardı. Bunu gidermek için projeleri İller Bankası'na çizdirdik ve ihaleyi de 4 Aralık 2017'de yaptık. Kazanan firmayla 2018'de sözleşme imzalayarak İller Bankası'ndan kredi talebinde bulunduk. Krediye uzun bir süre cevap gelmeyince belediyenin imkanları ile Edirne'nin en sorunlu mahallesi olan Kocasinan mahallesinde çalışmalara başladık. Daha sonra beklenen kredi gelir gelmez çalışmalar hız kazandı" dedi.

Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Projesi için ilk kazmayı Abdi İpekçi Caddesi'nde 9 Aralık günü vurduklarını belirten Recep Gürkan, "30 bin metre Yağmur Suyu Toplama Kanalı, 380 bin metre İçme Suyu Şebekesi ve 110 bin metre Kanalizasyon Sistemi projesini de 3 yıl içinde tamamlayarak, Edirne'yi modern bir altyapıya kavuşturacağız. Edirne, 2050 yılına kadar altyapı sıkıntısı çekmeyecek" diye konuştu.

Kente yapılması hayal denilen birçok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentin su ihtiyacını karşılamak için Kırklareli Kayalı Barajı'ndan binlik çelik borularla 20 milyon 500 metreküp temiz su getirdiklerini aktardı. Lalapaşa Kavşağı'nda bu suyu arıtacak modern bir arıtma tesisi kurduklarına işaret eden Başkan Gürkan, Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temelini de 5 Haziran 2018 Dünya Çevre gününde attıklarını kaydetti. Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin 64 bin 388 metrekarelik alana inşa ettiklerini dile getiren Recep Gürkan, " Tesis kurulduktan sonra şehir merkezinde Karaağaç dışında 23 mahallenin 467 bin 791 metre uzunluğundaki kanalizasyon şebekesi bu tesise bağlanacak. 27 milyon 940 bin 880 liraya mal olacak Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Kaba Izgara, İnce Izgara, Kum Tutucu, Biyofosfor Tankı, Uzun Havalandırma Havuzu, Çökeltim Havuzu, Çamur Susuzlaştırma Binası ve Deşarj ünitelerinden oluşuyor" dedi.

HEDEF 10 MİLYON TURİST

Yaptıkları yoğun tanıtım çalışmaları sonucunda 2014'te 2 milyon olan yerel ve yabancı turist sayısının, 2018 yıl sonunda 5,5 milyona çıktığını duyuran Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu rakamı 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Bununla ilgili bir master planı hazırladıklarını ifade eden Recep Gürkan şöyle konuştu: "Edirne uluslararası kuruluşların istatistiklerinde de tüm dünyada en çok turist çeken 100 şehir sıralamasında 61 ile 68.sıra arasındadır. Türkiye'de Antalya ve İstanbul'dan sonra en çok turist alan 3.şehirdir. Özellikle son yıllarda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren eser sayısının artmasıyla yabancı turistlerde giderek artan bir sayıda ülkemize gelmektedir. Bugün itibariyle, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 4, aday listesinde de 2 eserimiz bulunmaktadır. Bu yıl yapımına başlayacağımız yeni destinasyonlarda turizmdeki sayının çok kısa sürede çok daha fazla artacağını biliyoruz."

BİN 400 TESCİLLİ TARİHİ YAPI VAR

Balkanlar ve Avrupa'nın Asya'ya geçişi, Asya kıtasından Avrupa'ya geçişlerin Edirne üzerinden olduğuna işaret eden Başkan Recep Gürkan, dünyanın ikinci büyük kara sınır kapısının Edirne'de olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Edirne hem Bulgaristan'a hem de Yunanistan'a sınır olması nedeniyle; Türkiye'nin AB'ye en yakın sınır şehridir. Edirne'de her gün alışveriş yapmak-gezmek ve eğlenmek için gelen Yunan ve Bulgar komşularımızı görebilirsiniz. Şehrimizde bin 400 adet tescilli tarihi yapı var. Bu özellikleri Edirne'yi bir turizm kenti yapıyor. Özellikle kültür turizmi alanında ilerlemek istiyoruz. Biliyoruz ki dünyada kültür turizmine açık çok fazla sayıda insan var."

TARİHE TANIKLIK ETMEK İSTEYENLERE DAVET

Yurtiçinden ve yurtdışından herkesi Edirne'ye davet eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin güzelliklerini şöyle anlattı: "Edirne, 8 bin 300 yıllık tarihi ile ziyaretçilerine birçok seçenek sunar. Her mevsimi güzeldir. Sonbaharda ve kış aylarında Karaağaç'ın muhteşem manzarasının tadını çıkartabilirsiniz. Temmuz ayında dünyanın en köklü organizasyonlarından biri olan 659 yıllık Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile Er Meydanı'ndaki o eşsiz mücadeleye tanıklık edebilir, mayıs ayında ise Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri ile baharı karşılayabilirsiniz. Bando ve Ciğer Festivalleri ile de müziğin ve ciğerin tadına doyabilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii'nin ihtişamında; Meriç Köprüsü'nün büyüsünde; Alipaşa, Arasta ve Bedesten Çarşıları'nın zarafetinde bir gün geçirmek isteyen; tarihe tanıklık etmek isteyen herkesi Edirne'ye bekliyoruz. Edirne'yi görmeyen bugüne kadar hiç yaşamamış demektir."