Edirne Sarayiçi Er Meydanı 661.Tarihi Kırkpınar Yağlı görüşlerine hazırlanıyor

Edirne Sarayiçi Er Meydanı 661.Tarihi Kırkpınar Yağlı görüşlerine hazırlanıyor
Edirne'de bu yıl 661'nci yapılacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin için son hazırlıklari yapılıyor. Sarayiçi'ndeki yağlı güreşler 1 ile 3 Temmuz arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl Altınkemer yılı. Güreşlere 2 Bin 500'ün üzerinde pehlivanın katılması bekleniyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan en iyi şekilde hazırlandıklarını söyledi.

Edirne 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi Edirne''deki Sarayiçi Er Meydanı''nda son hazırlıklar yapılıyor. Kırkpınar''da çayıra 1-3 Temmuz tarihlerinde çıkacak pehlivanlar için meydan, güreşseverler için ise tribünler hazırlanıyor.

Edirne Belediyesi ekipleri tarafından tribünlerdeki yaklaşık 15 bin koltuk tek tek yıkanıp, pehlivanların duş alanları, bekleme yerleri temizleniyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AA muhabirine, kentin düğünü, bayramı, şenliği kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için en iyi şekilde hazırlandıklarını söyledi.

Güreşler için 100 binin üzerinde sporseverin Edirne''ye geleceğini belirten Gürkan, "661 yıllık bir geleneği başarıyla sürdürebilmenin gayreti içindeyiz." dedi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri''nin organizasyonunda tecrübeli olduklarını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Organizasyonu 1946''da beri Edirne Belediyesi yapıyor. Koordinasyonumuz ve çalışan ekip üyelerimiz iyi. Dolayısıyla inşallah bir aksilik çıkmayacak." diye konuştu.

Bu yıl "altın kemer" senesi olması nedeniyle çok özel hazırlandıklarının altını çizen Gürkan, şunları kaydetti:

"Ahmet Taşçı''dan sonra 3 kez üst üste başpehlivan olan çıkmadı. Yani başpehlivanlarımız altın kemerin ebedi sahibi olamadı. Hep kasamıza döndü bir anlamda. Bu yıl Ali Gürbüz çok şanslı çünkü son 2 yıl üst üste başpehlivan oldu. Eğer bu yıl da başpehlivanlığı kazanırsa, 1 kilo 400 gram ağırlığındaki altın kemerin ebedi sahibi olacak. Yakışır mı? Yakışır tabii ki ama bu taraf tuttuğumuz anlamına gelmiyor. Kim hak ediyorsa o kazansın. Ali Gürbüz''ün hakkıysa, anasının ak sütü gibi helal olsun. Başkası hak ediyorsa da ona diyecek bir şey yok. Bu bir spor."

"2 BİN 500 CİVARINDA PEHLİVANIN KATILIMI BEKLİYORUZ"

Başkan Recep Gürkan, geçen yıl güreşlerin salgın tedbirleri nedeniyle sporcu ve seyirci kapasitesinde yüzde 50 düşük gerçekleştiğini anlattı.Kıran kırana güreşler olacağına işaret eden Gürkan, "Bu yıl 2 bin 500 civarında pehlivanın katılımını bekliyoruz. Kırkpınar''a ''Yağlı güreşlerin olimpiyatı.'' diyoruz. Yağlı güreşte minik birden başpehlivanlığa kadar 14 boy var. 2 bin 500 pehlivanı 3 gün içerisinde güreştirmemiz ve pazar günü saat 18.30''da bitirmemiz lazım. Biz zorlanıyoruz, pehlivanlar zorlanıyor. Bu yıl 80 meydan hakemi, 30''a yakın kule hakemi, 9 cazgır olacak. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ekipleri orada bulunacak." şeklinde konuştu.

 "DUALI ÇAYIRA ÇIKMAK HER PEHLİVANIN HAYALİDİR"

Kırkpınar''a katılım için yıl içerisinde düzenlenen yağlı güreşlerde bir kota ya da puanlama sistemi getirilmesini isteyen Gürkan, güreşlerin altın puan uygulamasından çıkarılıp orijinaline döndürülmesi gerektiğini de vurguladı.

Özel yönetmeliği bulunan tek yağlı güreş organizasyonunun Kırkpınar olduğunu hatırlatan Gürkan, "Kırkpınar''ın dualı çayırına çıkmak her pehlivanın hayalidir, hedefidir, isteğidir ama hedefe de bu kadar kolay ulaşılmaması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Gürkan, bu yıl önemli bir değişiklik yapılarak Geleneksel Güreş Federasyonu kurulduğunu söyledi. Federasyonun genel kurulunun 29 Haziran''da yapılacağını dile getiren Gürkan, "Yağlı güreş ve Türkiye Güreş Federasyonu ayrılmış olacak. Bu bağlamda daha hızlı ve daha uzmanlık noktasında kararlar alınacağına da inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.