Korkunç iddia: KYK yurdunu böcekler bastı. Bir öğrenciyi uykusunda yılan soktu

Korkunç iddia: KYK yurdunu böcekler bastı. Bir öğrenciyi uykusunda yılan soktu
Edirne’de Selimiye Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler, odalarında böceklerin olduğunu, odaya giren bir yılanın bir öğrenciyi uyurken soktuğunu iddia etti. Yurt yönetiminin, bina çevresine kükürt tozu döktüğü belirtildi. Bir öğrenci, “Gece uyuyamıyoruz, çünkü sinekler ve böcekler, çekirgeler… Hatta bir arkadaşımızı yılan ısırdı. Yatağında, bahçede de değil” dedi.

Edirne’de Selimiye KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndaki odalara böceklerin girdiği belirtildi. Öğrencilerin çektiği görüntüler, Barınamıyoruz Hareketi tarafından sosyal medya hesabında paylaşıldı. Paylaşılan görüntülerden birine göre, bir odada yatağın üstünde yaklaşım 10 santimetrelik bir böceğin yürüdüğü görüldü.

Öğrenciler, iki hafta önce bir öğrencinin odasına yılan girdiğini ve öğrenciyi uyurken soktuğunu iddia etti. Yurt yönetiminin önlem olarak, bina etrafına kükürt tozu döktüğü belirtildi. Barınamıyoruz Hareketi’nin sosyal medya hesabında paylaşılan videoya göre bir öğrenci şunları söyledi:

“SİNEKLER VE BÖCEKLER, ÇEKİRGELER… HER YANIMIZ YARA BERE İÇİNDE…”

“Ben Selimiye Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Öncelikle burada yaşanan sorunlardan bahsetmek istiyorum. İlk sorunlardan bir tanesi yemek, asla hijyenik bir ortamda yemeğin verilmemesi. Yemekte sürekli kıl, ölü sinekler, böcekler çıkması, onun dışında yemekhane içinde köpeklerin olması. İkinci sorunlardan bir tanesi de ortak kullanılan tuvaletler. Asla kilitleri yok. Üç dört tane tuvaletten anca birisi kullanılabiliyor. Onun dışında günlük temizlik yapılmıyor. Gece uyuyamıyoruz, çünkü sinekler ve böcekler, çekirgeler… Havalandıramıyoruz bile. Asla ilaçlama falan yok. O yüzden uyuyamıyoruz, her yanımız yara bere içinde. Hatta bir arkadaşımızı yılan ısırdı. Yatağında, bahçede de değil. Alınan tek önlem sadece blokların kenarlarına kükürt dökmekti. Başka hiçbir önlem alınmadı. Temizliği biz kendimiz yapıyoruz.”

Barınamıyoruz Hareketi’nden Ezgi Ertürk ise ANKA Haber Ajansı’na konuya ilişkin şöyle konuştu:

“ÖĞRENCİLER YEMEKLERDEN ZEHİRLENMEKTEN, YILAN SOKMASINDAN, ZEHİRLİ BÖCEKLERDEN KORKUYORLAR. CAN GÜVENLİKLERİNDEN ENDİŞE EDİYORLAR”

“Ben Barınamıyoruz Hareketi’nden Ezgi. Edirne Selimiye Kız KYK Yurdu’ndan hareketimizin ihbar hattına ulaşan öğrenciler adına konuşuyorum. Dün sabah itibariyle bize yurdun yatağından çıkan devasa bir böcek görüntüsü geldi. Bunu kamuoyuyla paylaşmamızın ardından yurtta kalan diğer öğrenciler bize, biz de onlara ulaştık. Yurtta çok önemli hijyen problemleri var. Yurdun bütün alanları çöp, toz, çamur, yemek artıkları ve pisliklerle dolu. Devasa ve çok çeşitli böcekler her yeri sarmış durumda. Öğrenciler camları bile açamadıklarını, geceleri uyanıp böcek öldürdüklerini ve hatta bir arkadaşlarını yılan soktuğu bilgisini bize ilettiler. Buna rağmen yılanların farkında olduğunu kabul eden yurt yönetiminin, kenarlara tek seferlik kükürt dökmek dışında başka bir hamlesinin olmadığını, hiçbir ilaçlama yapılmadığını, denetimin olmadığını, tuvaletlerin dahi sürekli tıkanık olduğunu, yemeklerden kıl ve böcekler çıktığını, her yerlerini böceklerin ısırdığını ve bu yüzden yara bere içinde olduklarını biliyoruz. Öğrenciler yemeklerden zehirlenmekten, yılan sokmasından, zehirli böceklerden korkuyorlar. Can güvenliklerinden endişe ediyorlar.

“İNSAN HAYSİYETİNE YAKIŞMAYAN BİR BİÇİMDE ÇOK KÖTÜ KOŞULLARDA YAŞIYORLAR”

İnsan haysiyetine yakışmayan bir biçimde çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ise her gün, gün aşırı otel gibi yurt fotoğrafları paylaşıyor. Kendisinden Edirne Yurt Müdürlüğü’nden, yurt yönetiminden derhal bu sorunu çözmelerini istiyoruz. Gerekli hijyenik koşullarının sağlanmasını, yurt içinde ve bahçede geniş ilaçlama çalışmalarının yapılmasını, bahçedeki otların temizlenmesini e hijyen koşullarının dahil sürekli ve kalıcı bir denetim istiyoruz. Yıllardır bu problemin yaşandığını eskiden öğrencilerden gelen mesajlardan dolayısı ile biliyoruz. Yine yemeklerdeki hijyen problemleri ile ilgili geçen senede yurt yemekhanesinde protesto yapılmıştı ve orada çözüleceğine yönelik, yurtta kalanlara söz verilmişti. Şimdi de gelen görüntüleri kamuoyu ile paylaşmamızın ardından yine yurtta bu meseleyi kamuoyunun duyması endişesi ile bir temizlik telaşına girildiğini öğrendik. Bunun bir çözüm değil, bir gizleme adımı olduğunu biliyoruz. Bunun için kalıcı bir çözüm, bir denetim temizlik programı istiyoruz.”

İlgili Haberler