'Eeeyt!' demeden diplomasi

'Eeeyt!' demeden diplomasi
Türk diplomasi tarihini masaya yatıran Emekli Büyükelçi, değerli tarihçi yazar Dr. Bilal N. Şimşir bu konuda yaptığı 14 araştırmayı "İlk Dönem Türk Diplomasi Üzerine İncelemeler (1878-1946)" adıyla kitaplaştırdı.

Günümüzün dış politikasına da rehberlik edecek bir kaynak özelliği taşıyan eser, aynı zamanda  Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi olan Dr. Bilal N. Şimşir'in son yıllarda çeşitli vesilelerle verdiği konferanslar, bilimsel kongrelere sunduğu bildiriler, bazı bilimsel dergilerde yayınlanmış olan incelemeleri kapsamakta. 14 incelemenin her biri kitabın bir bölümünü oluşturmakta. Bu incelemelerin hepsinin Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk çeyreğindeki dış ilişkileriyle doğrudan ilgili olduğunun altını çizen Dr. Bilal N. Şimşir, çalışmasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

Dış ilişkilerde Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş yılları, ilgi çekici, aydınlatıcı, düşündürücü ve de araştırmaya değer yıllardır. O yılları araştırır ve değerlendirirken, pek tabii olarak, o dönemin şartlarını da göz önünde tutmak gerekir.

Cumhuriyet öncesi diplomasimiz, şartlar gereği, Avrupa odaklı idi; o dönemde Elçiliklerimiz Avrupa kıtasında kümelenmişti. Toplam sayısı 18 olan Elçiliklerimizin neredeyse hepsi Avrupa kıtasında toplanmış bulunuyordu. Avrupa dışında yalnız iki Elçiliğimiz vardı: 1835 yılında açılmış olan Tahran Elçiliğimiz ve 1867 yılında açılmış olan Washington Elçiliğimiz.

Cumhuriyet döneminde ise diplomasimize global yaklaşım, küresel bakış esası getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilcilikleri beş kıtaya yayılmıştır. 1920'lerde başlamış olan dünyaya açılma, ondan sonraki dönemlerde de devam ederek beş kıtayı kapsamıştır ve bugün de devam etmektedir. İlk dönem Türk Diplomasisinde bazı önemli yenilikler göze çarpmaktadır. Eserde bu yeniliklerin üzerinde durulmuştur. Eserde ayrıca Cumhuriyetin ilk çeyreğinde Türk diplomasisine hizmet etmiş olan değerli diplomatlarımız isimleriyle ve görev yerleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır.

Atatürk Araştırma Merkezi Tel: (0312) 285 55 12

***

Haftanın kitabı

Anılarla Atatürk

2016 yılından beri Türkiye'nin değişik yerlerinde tek kişilik gösteriler yapan Ertuğrul Sertbaş, gösteride anlattığı olayları "Adamın Hikâyesi / Bilinmeyen Yönleriyle Atatürk" adıyla kitaplaştırdı. Ana tema olarak gösteride anlatılan olayların yer aldığı bu kitapta, Atatürk'le tanışma fırsatını yakalayan çiftçisinden ordu komutanlarına kadar birçok yerli ve yabancı şahsiyetin onunla ilgili anıları yer almakta. Bu olayların kimi hüzünlü, kimi eğlenceli, kimi insanın yüreğini bu vatanın bir evladı olmaktan dolayı gurur ve heyecanla dolduran olaylardır. Atatürk'le ilgili az bilinen olaylar ve anekdotların yer verildiği bu kitapta anlatılan ve hepsi yaşanmış olan öyküler, Atatürk'ün bir asker ve bir lider olarak ne kadar az bulunan ne kadar üstün vasıflara haiz olduğunu, ama aynı zamanda da ne kadar alçak gönüllü, zeki ve özverili bir insan olduğunu göstermektedir.

Gürer Yayınları Tel:(0212) 224 16 33

***

Yüzyıllar süren göç

Dünya üstünde bugüne kadar yaşanmış pek az göç, tarihin seyrini geri dönülmez olarak değiştirmiştir. Bunların başında da Oğuz boylarının göçü geliyor.

Daha önce kaleme aldığı "Demirdağın Kurtları" ve "Kutlu Kağanlık -Göktürklerin Doğuşu" romanlarıyla tarihî roman severlerin büyük beğenisini kazanan Hasan Erimez, bu kez de Göktürk Kağanlığı'nın yıkılmasından sonra kaderlerini yeni bir istikamette arayan Türklerin yüzyıllar süren o destansı göçüyle okuyucuların karşısına çıkıyor.

İç Oğuz'un Dış Oğuz'a karıştığı, kardeşin kardeşi tanımadığı, sadece düşmanlarla değil, çetin tabiat şartlarıyla da mücadele edilmesi gereken bu göç ile cevabını bulabilecek sorulardan bazıları şöyle:

*Türklerin başından ne gibi serüvenler geçecek?

*Kayılar, bu amansız yolculukta hangi tarihî görevi yerine getirecek?

*Türklerin esenliğini sağlayan "Kutsal Taş" bulunabilecek mi?

*"Dirlik Ağacı" nerede kök salacak? Binlerce Oğuz'a mezar olan Guzyutan Dağı nasıl aşılacak?

*Türkler Müslümanlığı nerede ve nasıl kabul edecekler? 

*Tuğrul ve Çağrı Beyler, Oğuz boylarını bir araya getirebilecekler mi?

Hasan Erimez; Tanrı Dağları'ndan Anadolu'ya uzanan Oğuz göçünü anlattığı "Bin Yılın Göçü -Alpler Çağı"nda Türk kültürünün maddî ve manevî birikimlerinin nasıl kazanıldığını yüzlerce kaynaktan süzerek okuyucularını unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor.

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

***

Esir generalin tarihe ışık tutan hatıraları

Tuğgeneral Ziya Yergök'ün anıları, Sarıkamış faciasını ve ardından esarette geçen zorlu altı yılı kapsıyor. Sarıkamış harekatında açlık, soğuk ve bitkinlikle boğuşulan acı dolu günler...

Yaralanıp Ruslara esir düştükten sonra Sibirya kamplarındaki yaşam mücadelesi ve kaçış planları...

Dönüş yolunda Bakü'de Mustafa Suphi'nin arkadaşlarıyla karşılaşması ve ardından Batı Cephesi'ne asker sevkiyatında görev alması... Sami Önal'ın yayına hazırladığı "Sarıkamış'tan Esarete" üzerinden asır geçse de halen tartışılan bir tarih sayfasının aydınlanmasına katkı sunan bir belgesel.

Remzi Kitabevi Tel:(0212) 282 20 80

***

Dünya Türkler gibi bir millet görmedi!

Tarih boyunca, dünyanın neresinde açlık olsa, sefalet olsa, adaletsizlik olsa, zulüm olsa, eşitsizlik olsa, "Bunlar hangi dinden, hangi inançtan" diye sormadan, mağdurların imdadına koşan tek millet var: Türk Milleti...

Bunun bir örneğini dünya tarihinde göremezsiniz...

Araştırmacı yazar Ali Kuzu, "Muhteşem Türkler" kitabıyla şanlı mazimizden muhteşem bilgiler ışığında bugün bize tekrar erişilmesi neredeyse imkânsız tatlı bir hayal ya da rüya gibi gelen o cihanşümul kudret, azamet ve üstünlük devirlerinden altın sayfaları okurla paylaşıyor.

Eftalya Yayınları Tel:(0212) 506 13 84